Friday, May 30, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΡΑΤΣΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΡΑΤΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 28/05/2008 ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 29-31/05/2008 ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΦΙΛΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ , Η ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ. ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΑΝΤΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΤΟΥ SEA DIAMOND. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Λοϊζος: Λάθος σε χάρτη το ναυάγιο του Sea Diamond- ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/05/2008

Τη βελτίωση της εικόνας του ομίλου Λοϊζου στην ελληνική αγορά, επιχειρούν αυτό το διάστημα υψηλόβαθμα στελέχη του μετά τα δύο σοβαρά ατυχήματα που τον έπληξαν τα τελευταία χρόνια αλλά και το περιστατικό με την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου του Aqua Marine, με ρήγμα από το λιμάνι του Ηρακλείου.
Σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα αποδειχθεί επίσημα πως εξαιτίας λάθους στον χάρτη της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, προκλήθηκε η πρόσκρουση του Sea Diamond στη Σαντορίνη.
Επίσης εκτίμησαν ότι και στην περίπτωση των θανάτων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Κέρκυρας, τελικά η υπόθεση θα εξελιχθεί ευνοϊκά για τον όμιλο.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, στην περίπτωση του Sea Diamond η εταιρεία προχώρησε σε δαπάνες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πέραν των συμβατικών της υποχρεώσεων, ενώ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την άντληση των καυσίμων από το πλοίο.
Οσο αφορά το κλίμα που υπάρχει σήμερα στις σχέσεις του ομίλου με τον ΥΕΝ απάντησαν πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Σημειώνεται ότι για τα αίτια της πρόσκρουσης και της βύθισης του Sea Diamond στη Σαντορίνη δεν έχει εκδοθεί ακόμα πόρισμα από το ΑΣΝΑ.





http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=9597&pubid=1989133

SEA DIAMOND-ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27/05/2008

Sea Diamond: αναμένεται το πόρισμα
Εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η επίσημη έκθεση που αφορά τη χαρτογράφηση του υφάλου επί του οποίου προσέκρουσε το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond, στο λιμάνι της Σαντορίνης, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Louis Cruises. Το πόρισμα, όπως εκτιμάται, αναμένεται να δρομολογήσει και περαιτέρω εξελίξεις, καθώς, ως γνωστόν, η υπόθεση του ναυαγίου και των αιτιών του εξακολουθούν να είναι υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Louis Cruises, η εταιρεία υλοποιεί μεγάλη καμπάνια στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά, στην προσπάθειά της να βελτιώσει τον τομέα της κρουαζιέρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε, ότι παρά το ναυάγιο τα στοιχεία για την κίνηση στον τομέα της κρουαζιέρας εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 10%, αλλά και αντίστοιχη αύξηση του εισρέοντος συναλλάγματος, καθώς οι κρουαζιέρες έχουν άμεσες συνέργειες με άλλα τουριστικά προϊόντα στον Πειραιά ή στα λιμάνια τα οποία επισκέπτονται τα πλοία της εταιρείας, η διαχείριση των οποίων γίνεται από τον Πειραιά.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_27/05/2008_271467

Friday, May 16, 2008

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨"ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ"

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ-ΠΟΥ ΠΑΜΕ-ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ γιατί το ναυάγιο του Sea Diamond παραμένει ακόμα στον βυθό της Καλντέρας.
ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν μας πληροφορεί υπεύθυνα για τους κινδύνους που κρύβει μέσα του το ναυαγισμένο κουφάρι.
ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ για τις συνέπειες που θα υποστεί αργά ή γρήγορα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΙΛΉ για την υγεία την δική μας, για την υγεία των παιδιών μας αλλά και για το μέλλον της οικονομίας του τόπου μας.
Και τέλος ΑΠΟΡΟΥΜΕ γιατί η πολιτεία εδώ και ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του Sea Diamond ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ!
Και όχι μόνο! Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις τους για ανέλκυση του ναυαγίου οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα!
Θεωρούμε ότι μας ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!
Οι Θηραίοι πολίτες ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΜΕ!
Και είπαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Έτσι ξεκίνησε η κίνηση των Θηραίων Πολιτών. Ήταν στις 25 Γενάρη 2008.Το ραντεβού δόθηκε στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων (SANTO).
Εκεί ύστερα από πρωτοβουλία κάποιων ευαισθητοποιημένων Σαντορινιών, συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες που ένωσαν τις φωνές τους σε ένα κοινό στόχο.
Να πιέσουν την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς ώστε το ναυάγιο του Sea Diamond
να ανελκυστεί από την καλντέρα.
Καρπός της πρώτης αυτής συνάντησης του κόσμου της Σαντορίνης ήταν η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών.
Μετά το ψήφισμα που εκδόθηκε την νύχτα εκείνη και το οποίο παραδόθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ακολούθησαν:
Α) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη ανθρώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας και συζήτησης τους με τον Δήμαρχο Θήρας (στην συζήτηση προσκλήθηκε από το Δημαρχείο και εκπρόσωπος της Συντονιστικής κατόπιν αιτήματος μας να συμμετέχουμε σε όλες τις ενέργειες που γίνονται με θέμα το ναυάγιο).
Β) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Ενημέρωση των οικολογικών οργανώσεων για την ύπαρξη της συντονιστικής επιτροπής και έκκληση για βοήθεια. Ανταποκρίθηκαν το Αρχιπέλαγος, η Δράση για τη Σαντορίνη και το WWF .
Γ) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Συλλογή υπογραφών από τους Θηραίους Πολίτες με αίτημα την ανέλκυση του ναυαγίου. Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Δ) 11 Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού ναυτιλίας Π. Καμμένου και ενημέρωση την ίδια ημέρα από τον υφυπουργό και τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για τις μέχρι τότε κινήσεις τους αλλά και για αυτές που θα ακολουθούσαν . Υπήρξε δέσμευση του υφυπουργού για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Ε) 17 Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Φηρών. Εκεί, ένα πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον δεσπότη μας κύριο Επιφάνειο έδωσε προς όλους τους υπευθύνους, το ηχηρό μήνυμα ΠΩΣ ΟΙ ΘΗΡΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση προσκλήθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι όμως δεν παραβρέθηκαν , όλα τα κόμματα καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σ΄Τ) 22 Φεβρουαρίου 2008 - Η Συντονιστική επιτροπή απευθύνθηκε στον Δήμο και ζητήσαμε επισήμως να μας παραδοθούν εγγράφως η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, η αλληλογραφία με την εταιρία, έγγραφα για τις επικίνδυνες ουσίες που διαθέτει το πλοίο και αλληλογραφία με το ΥΕΝ . Μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό ο Δήμος Θήρας.
Ζ) 22 Φεβρουαρίου 2008 - Η Συντονιστική επιτροπή απευθύνθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας με το ίδιο αίτημα: να μας δοθούν εγγράφως όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειες τις σχετικές με την απορρύπανση, απάντληση και ανέλκυση του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό.
Η) 23 Φεβρουαρίου 2008 - Αίτημα της Συντονιστικής επιτροπής για ενημέρωση από τους δικηγόρους του Λιμενικού Ταμείου με αφορμή την επίσκεψη τους στην Σαντορίνη. Το αίτημα μας αυτό ικανοποιήθηκε.
Θ) 29 Φεβρουαρίου 2008 - Αίτημα της Συντονιστικής επιτροπής για ακρόαση από τον Πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό.
Ι) 16 Μαρτίου 2008 - Διοργάνωση ημερίδας με θέμα την ενημέρωση για τις επιπτώσεις του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας με ομιλητές τον Π.Βούρο –Περιβαλλοντολόγο της νομαρχίας Κυκλάδων, τον Θ. Τσιμπίδη -Διευθυντή του ινστιτούτου θαλάσσιας και περιβαλλοντικής έρευνας Αιγαίου, Μ. Δημητριάδου- καθηγήτρια αγγλικών στο ΕΠΑΛ Θήρας και υπεύθυνη εργασιών του τομέα περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς (από αυτούς δεν παρουσιάστηκε κανείς). Επίσης όλα τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κ) 29 Μαρτίου 2008 - Δυναμική παρουσία της Συντονιστικής επιτροπής στο Μπελλώνειο κατά την επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Επίτροπου για το περιβάλλον Σταύρου Δήμα.
Λ) 05 Απριλίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Αθηνιού κατά την μαύρη επέτειο του ναυαγίου με την συμμετοχή των λεμβούχων Θήρας και όλων των τουριστικών σκαφών και των ψαράδων του νησιού. Μπροστάρης και σε αυτήν την εκδήλωση μας ήταν ο Δεσπότης Επιφάνειος.
Στην Εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς της Σαντορίνης, τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην συγκέντρωση δεν παρέστησαν ο Δήμαρχος Θήρας και εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου.
Μ) Τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής έδωσαν δυναμικό παρόν στο Μπελλώνειο κατά την επίσκεψη του υπουργού τουρισμού ‘Άρη Σπηλιωτόπουλου στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με κεντρικό μήνυμα: Σώστε τον Τουρισμό-Ανέλκυση τώρα.

Ο αγώνας της πρωτοβουλίας των πολιτών θα συνεχίσει μέχρι τέλους.
Ο αγώνας για την ανέλκυση θα είναι μακρύς. Εμείς οι πολίτες που πήραμε την πρωτοβουλία, το γνωρίζουμε. Γι’αυτό και θα είμαστε ανυποχώρητοι περιμένοντας να σταθουν δίπλα μας και άλλοι πολίτες.
Να γίνουμε πολλοί. Να γίνουμε όλοι.
Γιατί όλοι μαζί θα πιέσουμε δυναμικά. Θα πετύχουμε. Το ναυάγιο θα ανελκυστεί.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
www.save-santorini.blogspot.com

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ.

ΕΜΕΙΣ, ΤΑ ΜΈΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ:
ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ – ΤΟΥΣ ΛΕΜΒΟΥΧΟΥΣ, ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΑΣ – ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΌΠΛΟΙΟΥ SEA DIAMOND.
ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΥΨΗΛΟ ΑΊΣΘΗΜΑ ΕΥΘΎΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΊ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΕ ΠΡΑΞΗ ΑΞΙΑ ΘΑΥΜΑΣΜΟΎ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΈΣΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΆΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΥΓΕ ΜΑΣ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΙ.
ΩΣΤΟΣΟ, ΈΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΊΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΏΝ, ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ SEA DIAMOND ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΈΡΑΣ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΠΡΆΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΗΣ ΚΑΘΉΚΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΆΛΛΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΈΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΊΟΥ ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΏΡΑ.
ΕΊΝΑΙ Ο ΜΌΝΟΣ ΤΡΌΠΟΣ ΝΑ ΣΏΣΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΌΛΩΝ ΜΑΣ, ΤΏΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ.
ΣΉΜΕΡΑ ΓΙΑ ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΔΙΑΒΕΒΑΙΏΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΎΘΥΝΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΏΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ ΕΩΣΟΤΟΥ ΤΟ ΑΊΤΗΜΑ ΜΑΣ ΑΥΤΌ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΊ.
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ Η ΣΑΝΤΟΡΊΝΗ ΠΟΥ ΖΟΎΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΆΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΙ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΎ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΦΥΣΙΚΌ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΘΆΛΑΣΣΕΣ ΚΑΘΑΡΈΣ.
ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΚΆΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΊΝΗΣ ΑΓΩΝΙΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΗΣ ,
ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΑΓΩΝΙΖΌΜΑΣΤΕ.
ΈΝΑ ΧΡΌΝΟ ΜΕΤΆ ΤΟ ΝΑΥΆΓΙΟ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΈΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΊΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΎΝΩΝ.
ΑΥΤΌ ΜΌΝΟ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΊ.
ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΏΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ Η ΜΈΧΡΙ ΤΏΡΑ ΣΤΆΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΊΑΣ ΣΤΟΧΕΎΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΞΕΧΆΣΟΥΜΕ, ΕΜΕΊΣ ΘΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΤΊΘΕΤΟ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΜΑΣ ΕΩΣΟΤΟΥ ΤΟ SEA DIAMOND ΑΝΕΛΚΥΣΤΕΊ.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΊΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ






Monday, May 12, 2008

Βυθισμένη «τοξική βόμβα» - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008

Βυθισμένη «τοξική βόμβα», ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Πετρέλαια, διαβρωτικά και τοξικός υδράργυρος είναι μερικά από τα πολλά ρυπογόνα υλικά που βρίσκονται στο σκαρί του «Sea Diamond»

Περισσότεροι από 400 τόνοι καυσίμων βρίσκονται ακόμη στα αμπάρια του πλοίου.Ελαφρά τη καρδία φαίνεται πως έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση το θέμα του βυθισμένου «Sea Diamond» στα Φηρά της Σαντορίνης. Σύμφωνα με το «Green Passport» του πλοίου που έχει στην κατοχή της η «Κ.Ε.», στο βυθό της Σαντορίνης βρίσκεται μία εν δυνάμει τοξική «βόμβα». Τι περιέχει αυτή;Πετρέλαια, λάδια μηχανών, χρώματα, διαβρωτικά, ακετυλένια, διαλύτες, βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, χιλιάδες λάμπες φθορίου με τοξικό υδράργυρο! Το «Πράσινο Διαβατήριο» για ένα πλοίο είναι η καταγραφή των ρυπογόνων υλικών κατασκευής και εξοπλισμού. Μέχρι σήμερα, ήταν «καταχωνιασμένο» και σε απόσταση ασφαλείας από τους ενδιαφερόμενους φορείς, και τους επιστήμονες.Συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία που παρείχε η πλοιοκτήτρια εταιρεία -η Luis Hellenic Cruises- και γι' αυτό αναμένεται να αποτελέσει πεδίο έντασης, καθώς, όπως προκύπτει, απουσιάζουν από τη λίστα εκείνες οι ουσίες που με βάση τον ΙΜΟ (διεθνής οργανισμός θαλάσσιας προστασίας) θεωρούνται οι πλέον επικίνδυνες για το περιβάλλον, όπως: αμίαντος, PCb's και κασσιτερωμένα χρώματα. (Πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνον ο Νηογνώμονας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απουσία ή μη αυτών των υλικών. Κι αυτό ένα χρόνο μετά δεν έχει συμβεί).*«Αυτή η πιστοποίηση απαιτείται και απορώ πώς δεν έχει γίνει ακόμη» σχολιάζει ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος.Ακόμη, όμως, και αν δεχθούμε την απουσία (;) αυτών των επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και όπως ο ίδιος σχολιάζει: «Τίποτα δεν είναι τίποτα, αλλά όλα μαζί είναι κάτι. Δηλαδή, το πλοίο πρέπει να φύγει από κει». Και επικαλείται χαρακτηριστικά την ύπαρξη της ψυκτικής ουσίας CHF2Cl (δεν αναφέρεται η ακριβής της ποσότητα), η οποία αν απελευθερωθεί στο περιβάλλον είναι πολύ βλαβερή.*«Το Sea Diamond είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν το αφήσουν εκεί, στο μέλλον θα μας κοστίζει πολύ περισσότερο απ' ό,τι ο καθαρισμός και η ανέλκυσή του» υποστηρίζει και ο Κ. Χατζηλυμπέρης, διδάκτωρ χημικός μηχανικός και μέλος του δ.σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Ανάμεσα στις ουσίες που έχουν καταγραφεί, ο ίδιος εντοπίζει αρκετές που χαρακτηρίζει από «πολύ επικίνδυνες έως τοξικές», όπως για παράδειγμα η πυριθειόνη ψευδαργύρου (σχετίζεται με τις βαφές), τα υλικά ανοδίωσης (προστατεύουν τις σωληνώσεις από τη διάβρωση) κ.λπ.

Εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις χιλιάδες λάμπες φθορίου που βρίσκονται στο βυθισμένο κουφάρι και οι οποίες περιλαμβάνουν υδράργυρο, επίσης τοξικός. Οπως επίσης και για τα χρησιμοποιημένα λάδια, τα οποία περιέχουν διοξίνες.*Ο Γ. Διακοφωτάκης από την Οργάνωση «Δράση για τη Σαντορίνη» μαζί με τα εκατοντάδες μέλη που αριθμεί η οργάνωση, κατάφεραν να φτάσουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την παρέμβασή της, όπως ο ίδιος εκτιμά, ενδιαφέρθηκε το ΥΕΝ. Η οργάνωση αναμένεται να κινηθεί και δικαστικά κατά παντός υπευθύνου αφού παραλάβει και το τελικό πόρισμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ίδιοι είχαν ζητήσει την παρέμβαση και του Συνηγόρου του Πολίτη. Διαβάζουμε στην αναφορά του ΣτΠ: «Μεταξύ των επικίνδυνων ουσιών, πιθανολογείται ότι συγκαταλέγονται 400 περίπου τόνοι καυσίμων, ποσότητες έρματος (σεντίνες), υδραυλικά έλαια, ψυκτικά υγρά, υφαλοχρώματα καθώς και σειρά άλλων ουσιών που περιέχουν αμίαντο και βαρέα μέταλλα».*Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι μετρήσεις που έγιναν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα «Δράση για τη Σαντορίνη» ((http://actionforsantorini.blogspot.com), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Από τις μετρήσεις διαπιστώθηκαν ενδείξεις επιβάρυνσης σε ιχνοστοιχεία και βαρέα μέταλλα τόσο στη στήλη του νερού όσο και στους θαλάσσιους οργανισμούς. Επειδή ένα βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο περιέχει ρυπογόνα φορτία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια τέτοια επιβάρυνση, οι διαδικασίες ελέγχου της περιοχής πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου διαπιστωθεί με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ρύπανσης».*Τέλος, μια διαφορετική πτυχή του θέματος αφήνει να διαφανεί ότι στη Σαντορίνη εξελίσσεται «σκληρό» παιχνίδι. Την περασμένη εβδομάδα ένα υδρογραφικό πλοίο ξεκίνησε τη μέτρηση του ύφαλου στον οποίον είχε προσκρούσει το πλοίο. Στους επίσημους υδρογραφικούς χάρτες ο ύφαλος είναι 24 μέτρα, αλλά η πλοιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για λάθος και ότι ο ύφαλος είναι 74 μέτρα! Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, η εταιρεία αναμένεται να προσφύγει εναντίον του ελληνικού Δημοσίου.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2008

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=sea+diamond+2008&a=&id=55838072