Friday, August 29, 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24/08/2008

Απαίτηση όλων η απομάκρυνση του ναυαγίου

«Το ναυάγιο του "SEA DIAMOND" θα βγει γιατί το θέλουν όλοι».

Το σύνθημα γραμμένο στο πανό το οποίο κρεμάστηκε στην καλντέρα στο λιμάνι του Αθηνιού, στις αρχές του καλοκαιριού, από τη «Συντονιστική Επιτροπή για την απομάκρυνση του ναυαγίου», ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατοίκων και φορέων του νησιού προς την κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να παραμείνει εκεί το κουφάρι του πλοίου μολύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Παρά τον πόλεμο από τοπικούς άρχοντες και παράγοντες του τουρισμού, ότι με τον αγώνα που δίνουν διώχνουν τους τουρίστες, δηλώνουν ανυποχώρητοι. «Ο τουρισμός χάνεται από τα εισιτήρια που ακριβαίνουν συνέχεια οι εφοπλιστές και την ακρίβεια που έχει χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης» απαντούν δύο μέλη της Συντονιστικής, ο Σπύρος Καβαλάρης και η Μαργαρίτα Ρουσσάκη με τους οποίους συνομίλησε ο «Ρ».

«Το πανό φτιάχτηκε και στήθηκε για να μη ξεχνάνε κάποιοι τι κρύβει η Καλντέρα μας» θα πει ο Σπ. Καβαλάρης για την ενέργεια της Συντονιστικής, η οποία, όπως λέει, «συγκροτήθηκε και συσπειρώνει το λαό της περιοχής γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι θα απομακρυνθεί το ναυάγιο δεν έγινε τίποτα». Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Μ. Ρουσσάκη για να σημειώσει: «Οι κάτοικοι του νησιού διεκδικούμε από την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που οφείλεται στην ασυδοσία του πλοιοκτήτη που με προκλητικό τρόπο ήρθε και πέταξε στην Καλντέρα το πλοίο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν σημάνει συναγερμό ο οποίος θα λήξει μόνο όταν φύγει το κουφάρι!».

Τσακίζει η ακρίβεια

Η ξεκάθαρη απαίτηση των κατοίκων του νησιού για απομάκρυνση του ναυαγίου αποτυπώθηκε στο πανό που στήθηκε στο λιμάνι
Την ιδιότυπη αυτή προπαγάνδα, να μη γίνεται κουβέντα για το ναυάγιο με πρόσχημα ότι θα χαθεί ο τουρισμός, καταρρίπτουν οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι. Στα μέσα Ιούλη φέτος είδαν τα μισά τους δωμάτια κενά, παρά το γεγονός ότι μείωσαν και τις τιμές. «Η κατάσταση είναι τραγική γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά» θα πει στο «Ρ» ο Κώστας Αργυρός. «Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, έχουν αποφασίσει να κατευθύνουν όλο τον τουρισμό στα κρουαζιερόπλοια τα οποία είναι πλωτά ξενοδοχεία. Κατεβάζουν τους τουρίστες μόνο για βόλτα. Φέτος τον Ιούλη από τα 70 κρεβάτια τα 40 είναι κενά, παρά τη μείωση στις τιμές κατά 10%».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο Βαγγέλης Βαμβακούσης: «Μόνο 23 δωμάτια γέμισαν, από τα 46, τον Ιούλη. Τα γραφεία ζητάνε συνέχεια μείωση τιμών παρά το γεγονός ότι είναι ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια. Αλλά ο κόσμος είναι σφιγμένος, τα εισιτήρια, η ακρίβεια τους έχει τσακίσει όλους και την ίδια στιγμή βλέπουμε τις κρουαζιέρες να έχουν αυξηθεί».

Ερχονται οι μεγαλοξενοδόχοι
Αυτό όμως που όλο το νησί βλέπει με οργή είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα 400 κλινών στην περιοχή Βλυχάδα, στο οποίο δόθηκε άδεια κατασκευής με κοινή απόφαση υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουρισμού στις 9/5/2008. Είναι μάλιστα σκανδαλώδες ότι για να πάρει την άδεια η εταιρεία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΞΕΤΕ» η οποία, όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, ελέγχεται από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη των ξενοδοχείων «ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ», επιστρατεύτηκε η κυβέρνηση, καθώς Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας και Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας γνωμοδότησαν όλοι αρνητικά!

Αν υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει ο δρόμος για να στηθούν και άλλα τέτοια μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα καταστρέφοντας τους ντόπιους μικρομεσαίους ξενοδόχους. Την ίδια στιγμή, θα υλοποιηθεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς η περιοχή είναι από τις ελάχιστες που έχει παραμένει αδόμητη λόγω περιβαλλοντικής αξίας, καθώς βουνά και λόφοι είναι καλυμμένα με ηφαιστειακά αποθέματα που με το χρόνο η φύση επεξεργάστηκε με μαεστρία δημιουργώντας εντυπωσιακά ανάγλυφα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ 25/08/2008

Ξεσηκωμός για την ανέλκυση του «Sea Diamond»
«E» 25/8


Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωράνε οι κάτοικοι της Σαντορίνης διεκδικώντας την ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond», που εξακολουθεί εδώ και 17 μήνες να βρίσκεται στον βυθό της Καλντέρας, προκαλώντας σοβαρούς οικολογικούς κινδύνους. Μετά την κατάληψη των γραφείων του Λιμενικού Ταμείου, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου δίνει «ραντεβού» σε νέα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αταλάντευτο αίτημα είναι: να προχωρήσει άμεσα το έργο της απάντλησης των καυσίμων και ταυτόχρονα η ανέλκυση του ναυαγίου. Η τελευταία κινητοποίηση έγινε παρουσία χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, στους οποίους διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο.

Αφορμή στάθηκε η διατύπωση ερωτήματος που έθεσε το Λιμενικό Ταμείο προς το Πολυτεχνείο για το εφικτό ή όχι της ανέλκυσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός με κατατεθειμένο ενδιαφέρον εταιρειών παγκοσμίου φήμης για την επιχείρηση της ανέλκυσης.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος και δύο μέλη του συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου δεσμεύτηκαν ότι θα επαναδιατυπώσουν το ερώτημα προς το Πολυτεχνείο, ζητώντας τον διορισμό μελών του για τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης, της οποίας έργο θα είναι ο καθορισμός των όρων απάντλησης- ανέλκυσης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=1474619

Tuesday, August 26, 2008

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΧΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΘΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ

Το παραµύθι είχε ναυάγιο

Δέκα έξι µήνες µετά, η Σαντορίνη παραµένει προσαραγµένη στις ξέρες τής αδιαφορίας και των πελατειακών σχέσεων.

Η ιστορία είναι τόσο αµαρτωλή που θα µπορούσε να µοιάζει µε παραµύθι –όπως την περιγράφουν στα γραπτά τους τα παιδιά τού νησιού. Κι όµως, συµβαίνει στην πραγµατικότητα, αφού στην Ελλάδα ισχύει το «µότο» πως «όλα είναι πιθανά»!
Έχουν περάσει περίπου 16 µήνες από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» στην καλντέρα τής Σαντορίνης και, εκτός του περιορισµού τής επιφανειακής ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή, που σταδιακά απελευθερώθηκαν από το ναυάγιο, πλήθος άλλων ρυπαντών βρίσκονται περιορισµένοι στο εσωτερικό τού ναυαγίου. Αποτέλεσµα είναι το βυθισµένο πλοίο να αποτελεί µια εν δυνάµει σοβαρότατη πηγή ρύπανσης, ο δε τόπος τού ναυαγίου από χώρος υψηλότατου φυσικού κάλλους να κινδυνεύει να µετατραπεί σε… τόπο παραισθήσεων για τα εκατοµµύρια των επισκεπτών που ανεβαίνουν την ανηφόρα από τον Αθηνιό (το λιµάνι τής Σαντορίνης) στα Φηρά.

Από την αρχή µια «χούφτα» ντόπιων ευαισθητοποιηµένων ψυχών ξεσηκώθηκε και δηµιούργησε µια Επιτροπή για την ανέλκυση του «SEA DIAMOND», απαιτώντας συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα για την αποµάκρυνση του «επικίνδυνου σκουπιδιού» από το νησί.
Κι όµως, µέχρι τώρα, η κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της τακτική του «Ποντίου Πιλάτου» καθώς ο κατά τα άλλα σπορτίβος και υπέρµαχος του καταδυτικού τουρισµού αρµόδιος υφυπουργός Πάνος Καµµένος αποφεύγει να αναλάβει την παραµικρή πρωτοβουλία και «πετάει το µπαλάκι» στους υφισταµένους του. Έτσι το Δηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Θήρας, που έχει την ευθύνη, απευθύνθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία « MARSHALL ISLANDS» και, αφού «έφαγε πόρτα» για την πλήρη απάντληση και ανέλκυση του πλοίου, στη συνέχεια προσκάλεσε σε διεθνή διαγωνισµό κάθε ναυαγοσωστικό ή ναυπηγικό µελετητικό οίκο ή γραφείο να υποβάλλουν τις σχετικές µελέτες.

Ο διαγωνισµός παρατάθηκε µία, δύο και τρεις φορές και τελικά προκρίθηκαν τέσσερις διεθνείς οίκοι και τρεις ελληνικές εταιρείες. Τι γίνεται όµως από ’δω και πέρα; Σύµφωνα µε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων, «Δήµαρχος και Πρόεδρος του Δηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Θήρας τα έχουν κάνει πλακάκια, προσπαθώντας να αποκλείσουν κάποια από τις διεθνείς εταιρείες που πλειοδότησαν και να δώσουν το έργο σε µία ελληνική, η οποία όχι µόνο µειοδότησε αλλά έκανε εικονική προσφορά “ενός ευρώ” για την ανέλκυση του ναυαγίου, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις µε την πλοιοκτήτρια εταιρεία –από τους σηµαντικούς χρηµατοδότες τής Νέας Δηµοκρατίας»!

Οι κάτοικοι, οι οποίοι µέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν µοιρασµένοι σε καταστηµατάρχες-τουριστικούς πράκτορες που έβλεπαν να µειώνεται η φήµη τού νησιού από τις κινητοποιήσεις των «οικολόγων» και, από την άλλη, σε όσους συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, βρήκαν κοινό τόπο: «Κάτι τρέχει εδώ», είπαν.
Οι «πρώτοι» άρχισαν δειλά δειλά να πείθονται από τα επιχειρήµατα των «δεύτερων», ότι δηλαδή µέσο- και µακροπρόθεσµα η Σαντορίνη θα δεχθεί τεράστιο τουριστικό πλήγµα στην περίπτωση που το ναυάγιο δεν ανελκυθεί, αφού εξακολουθεί να απασχολεί τα διεθνή πρακτορεία που πραγµατεύονται τουριστικούς προορισµούς.

Συνέπεια είναι σήµερα το «SEA DIAMOND» να ενώνει παρά να χωρίζει, ενώ ο Πάνος Καµµένος έχει αρχίσει να «κυκλοφορεί ως ανέκδοτο» για το «δήθεν ενδιαφέρον του» και τις «ακόµη πιο δήθεν οικολογικές του ευαισθησίες».
Τι θα γίνει από ’δω και πέρα; Ο κόσµος εξακολουθεί να πιέζει, αναρτά τεράστια πανό στην Καλντέρα των Φηρών, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Όµως δεν µένει µόνο εκεί, καθώς έχει απευθυνθεί και έχει λάβει θετική γνωµοδότηση για το αίτηµά του από τον Συνήγορο του Πολίτη –αφού θεωρούν εύλογο να προσπαθούν οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους να αποφύγουν το κόστος των αποζηµιώσεων και της αποκατάστασης των βλαβών.

Έρευνα-καταπέλτης

Οι επτά στους δέκα κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Σαντορίνης πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή η ύπαρξη του ναυαγίου στο οικοσύστηµα του νησιού, οι οκτώ στους δέκα χαρακτηρίζουν αναγκαία την άντληση των υγρών ρύπων από το «SEA DIAMOND» (καύσιµα, λάδια µηχανών, χηµικά κ.λπ.) και οι επτά στους δέκα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη της ανέλκυσης του βυθισµένου κρουαζιερόπλοιου.
Οι µαθητές τού Επαγγελµατικού Λυκείου Θήρας, τον περασµένο Απρίλιο, είχαν τη φαεινή ιδέα να πραγµατοποιήσουν µία δηµοσκόπηση σε ενήλικες τουρίστες αλλά και σε κατοίκους τού νησιού για τις συνέπειες του ναυαγίου στη ζωή τής Σαντορίνης.

Τα αποτελέσµατα είναι καταπέλτης για τις αρχές, που εξακολουθούν να γυρνούν προκλητικά την πλάτη στα αιτήµατα κάθε τοπικής κοινωνίας.
Το 93% γνωρίζει την ύπαρξη του ναυαγίου στην Καλντέρα, το 94% πιστεύει ότι το γεγονός επηρεάζει αρνητικά από πάρα πολύ έως λίγο την ποιότητα ζωής των κατοίκων τού νησιού, το 47% έχει ήδη παρατηρήσει και εντοπίσει κάποια επίπτωση στο περιβάλλον, ενώ το 75% βαθµολογεί ως «πολύ µεγάλο» παράγοντα οικολογικής απειλής την παραµονή τού «SEA DIAMOND» στον βυθό.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 74% θεωρεί πως η Πολιτεία και το αρµόδιο υπουργείο δεν αντιµετωπίζουν επαρκώς το θέµα τού ναυαγίου, ενώ το 77% βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.


Αφιερωµένο στους µεγάλους...

Μ’ ένα παραµύθι τής εποχής µας, που τιτλοφορείται « Ένας µάγος σε πρόωρη σύνταξη», οι µαθητές τού Δηµοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου « Σπύρος Μαρινάτος» σκέφθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές για τις συνέπειες του ναυαγίου και το αφιερώνουν «στους µεγάλους όλου του κόσµου που γρήγορα ξεχνούν, και φυσικά σε όλους τους κακούς µάγους που σκέφτονται ν’ αλλάξουν επάγγελµα…».
Ο Μοχθηρόµαγος ήταν ένας µάγος πραγµατικά κακός: πατέρας του ο Πόλεµος, µητέρα του η Καταστροφή και αδερφές του η Δυστυχία και η Ρύπανση φυσικά!
Το παραµύθι εξιστορεί µε φοβερές εικόνες και λέξεις πώς ο Μοχθηρόµαγος αποφάσισε να «εξαφανίσει µια και κακή από τον χάρτη και να µην ξαναπατήσει χαρούµενος άνθρωπος εκεί…» στη Σαντορίνη.

Δεν σας λέω το τέλος του γιατί αξίζει – όσοι επισκεφθείτε το νησί – να σπεύσετε να το προµηθευτείτε, όµως για την ιστορία το παραµυθάκι γράφτηκε –µε τη βοήθεια των δασκάλων τους– από τους µαθητές:
Γαλάτεια Φύτρου, Ιωάννα και Τρύφωνα Αρβανίτη, Άννα και Αντώνη Μαυροϊδάκη, Μαρία και Μάρκο Μαρινάκη, Αλέξη Χαλβατζή, Γιώργο Νοµικό, Γιώργο Μαυροµµάτη, Σαµψών Κρίκη, Νίκο Λάλα, Νικόλα Αλεφραγκή, Ρούσσα Αρβανίτη, Νίκο Δεσποτίδη, Γιώργο Συλλόγλου, Μαργαρίτα Λυγνού, Μαρίνα Δαρτζέντα, Αυγουστίνα Πολυκρέτη, Γιώργο Αρβανίτη και Μαρινίνα και Παναγιώτη Κατσαντώνη.

Δεν έµειναν όµως µόνον εκεί. Ο Τρύφωνας Αρβανίτης έστειλε ένα γράµµα στον Αλέξανδρο Καραµανλή, τον γιο τού Πρωθυπουργού, για να του περιγράψει πώς άλλαξε η ζωή εκατοντάδων παιδιών στη Σαντορίνη µετά το ναυάγιο, ενώ το ίδιο έκανε και η αδερφή του Ιωάννα που έστειλε το δικό της «σηµείωµα» στην Αλίκη Καραµανλή: «Το παραµύθι µας µιλάει για ένα πλοίο που βυθίστηκε στη θάλασσα πολύ κοντά στο νησί µας και που σκοτώνει τα ψαράκια και βροµίζει τη θάλασσά µας», περιγράφει το ναυάγιο η Ιωάννα.
«Ξέρουµε ότι ο µπαµπάς σου είναι ο πρωθυπουργός τής χώρας και έχει τη δύναµη να κάνει κάτι για να σωθεί το νησί µας από την µόλυνση και να µπορούµε να κολυµπάµε χωρίς φόβο σε καθαρά νερά. Ζήτησε µε την αδελφή σου, από την µαµά να σας διαβάσει το παραµύθι µας, και πες την ιστορία µας σε όλους τους φίλους σου», καταλήγει στην επιστολή-έκκληση ο µικρός Τρύφωνας.
Ο µπαµπάς-πρωθυπουργός, φαίνεται, όµως, πως –µέχρι σήµερα τουλάχιστον– δεν έχει βρει τον χρόνο να διαβάσει το παραµύθι. Τον τροµάζει ίσως πόσο κοντά είναι στην πραγµατικότητα.

http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1300

Friday, August 22, 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ -22/08/2008

SEA DIAMOND: 55 εκ. δολάρια αποζημίωση και το πόρισμα φάντασμα
22 Αυγούστου 2008, 17:19

των Δημήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα
Περίεργες αντιφάσεις, απρόσμενα κενά και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προανακριτική εξέλιξη της υπόθεσης του Sea Diamond, προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία που αποκαλύπτει το «protothema.gr». Την ώρα που η εταιρεία Louis στην οποία ανήκει το Sea Diamond, αποζημιώθηκε με 55 εκατομμύρια δολάρια για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου, το πόρισμα για τα αίτια της βύθισης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ποινικές διώξεις στους υπευθύνους δεν έχουν ασκηθεί, ενώ το κουφάρι του τεράστιου πλοίου συνεχίζει να μολύνει τα καταγάλανα νερά της καλντέρας.

Οι καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων για το ναυάγιο, περισσότερο μπερδεύουν παρά ξεδιαλύνουν την υπόθεση καθώς ο πλοίαρχος υποστηρίζει πως όλα έγιναν κανονικά, ο ύπαρχος μιλάει για ένα ρεύμα 4 μποφόρ (!) που έσπρωξε το καράβι στα βράχια ενώ λεμβούχοι της Θήρας υποστηρίζουν πως «Το Sea Diamond, δεν είχε συνηθισμένη πορεία όταν πλησίαζε το νησί». Και όλα αυτά, ενώ στο ημερολόγιο του πλοίου εκείνης της ημέρας ο πλοίαρχος αναφέρει πως το πλοίο οδηγήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο όπου και βυθίστηκε παρά την εντολή του να μεταφερθεί αλλού…

Το απίστευτο της υπόθεσης, είναι πως η πλευρά της Γαλλίδας που έχασε στο καράβι σύζυγο και παιδί, έχει μεταμορφωθεί σε ντετέκτιβ, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στα αίτια του ναυαγίου που πήρε μακριά τους αγαπημένους της ανθρώπούς.

http://www.protothema.gr/content.php?id=13640


Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι το sea diamond δεν είχε τη συνηθισμένη πορεία όταν πλησίαζε το νησί

Τι λέει το ημερολόγιο γέφυρας

Δεκαέξι μήνες μετά το ναυάγιο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κλείσει καν τη δικογραφία και δεν έχουν ολοκληρώσει το πόρισμα προκειμένου η υπόθεση να πάρει το δρόμο των δικαστηρίων. Το «protothema.gr» αποκαλύπτει τη δικογραφία, η οποία αποτελείται από χιλιάδες σελίδες και μέσα αυτή αποδεικνύεται πως τελικά από θαύμα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο ημερολόγιο του πλοίου, το απόγευμα της 5ης Απριλίου του 2007, ο πλοίαρχος κ. Ιωάννης Μαρίνος. «Εδόθη εντολή στο ρυμουλκό «Λέων» και κατόπιν συνεννόησης με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για τη διάσωση του πλοίου και την αποφυγή της ρύπανσης, το πλοίο να προσαράξει με την πλώρη σε αβαθή μεταξύ του ναύδετου νούμερο 3 και του ναύδετου νούμερο 4. Για τις παραπάνω ενέργειες ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων και το Λιμεναρχείο Θήρας. Παρά την εντολή μου στο ρυμουλκό, για την προσάραξη του Sea Diamond μεταξύ των ναυδέτων 3 και 4,μας οδήγησαν στο όρμο Φυρών όπου και προσάραξε». Βέβαια, ο κυβερνήτης του ρυμουλκού κ. Ευστάθιος Μπαράκος αρνείται κάτι τέτοιο και προχωρά ένα βήμα παρά πέρα υποστηρίζοντας πως υπήρχε δυνατότητα να εμποδιστεί η βύθιση του αλλά «Αυτό δεν κατέστη δυνατό γιατί όταν προσπαθήσαμε να τραβήξουμε και την πρύμνη του Sea Diamond στην ακτή, διαπιστώσαμε ότι ο κάβος δεν είχε προσδεθεί και ήταν λυμένος αφού άφηνε συνεχώς έκταμα μέχρι έφυγε στη θάλασσα. Σε επανειλημμένες κλήσεις στο VHF, δεν δόθηκε απάντηση και ούτε υπήρξε αντίδραση για πρόσδεση του κάβου στην πρύμνη από το πλήρωμα του Sea Diamond».

Οι αντιφάσεις

Μέσα από τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών, διαπιστώνεται πως τελικά τα πράγματα, δεν είναι ακριβώς όπως κάποιοι υποστήριζαν πως έγιναν τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου. Για παράδειγμα, ενώ όλοι οι λεμβούχοι και οι ναυτικοί της Σαντορίνης αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι το κρουαζιερόπλοιο έφθανε στο νησί χωρίς να ακολουθεί την κανονική πορεία καθώς παρέκκλινε προς τα δεξιά, κανείς από τους αξιωματικούς του πλοίου, δεν λέει κουβέντα. Ο πλοίαρχος υποστηρίζει ότι «Ακούστηκε ένας θόρυβος στην πλώρη του πλοίου και ένιωσα ένα δυνατό τράνταγμα», ενώ αναφέρει πως όλα προηγουμένως κυλούσαν ομαλά. Ο ύπαρχος κ. Ιωάννης Αντωνίου υποστηρίζει πως «ενώ πλέαμε με ταχύτητα περίπου 7 κόμβων και σε ασφαλή απόσταση από τον υπάρχοντα κάβο, λίγο μετά την παράλλαξη του κάβου το πλοίο δέχτηκε αέρα έντασης 4 μποφόρ και πιθανώς θαλάσσιο ρεύμα και έδειξε να παρασύρεται προς τα δεξιά». Φυσικά, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί του Sea Diamond, κανείς δεν ήλεγξε όλες τις καμπίνες πριν εκκενωθεί το πλοίο με αποτέλεσμα να μην έχει διαπιστωθεί αν έχουν όλοι οι επιβάτες σωθεί. Χαρακτηριστικά, ο ύπαρχος αναφέρει «Λίγο πριν εγκαταλείψουμε το πλοίο, κατεβήκαμε μέχρι το κατάστρωμα 3 το οποίο δεξιά είχε νερό, αλλά δεν μπορέσαμε να κατέβουμε στο κατάστρωμα 2 που κατά πληροφορίες στην καμπίνα 2204 (σ.σ καμπίνα των Γάλλων) πιθανόν να είχε παγιδευτεί κάποιος επιβάτης».



Επιτόπια έρευνα

«Δεκαέξι ολόκληρους μήνες μετά το ναυάγιο, δεν υπάρχει ούτε πόρισμα, ούτε καταλογισμός ευθυνών. Στην αρχή, με έντεχνο και μεθοδευμένο τρόπο η κοινή γνώμη ασχολήθηκε με τις κατασκευασμένες και στοχευμένες πληροφορίες σχετικά με τους Γάλλους αγνοουμένους και τις ύποπτες κινήσεις τους. Στη συνέχεια με την ορθότητα των χαρτογραφήσεων της περιοχής. Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις ευθύνες που τη βαρύνουν για το ναυάγιο;» τονίζει ο κ. Σπύρος Βλάσσης δικηγόρος της Γαλλίδας κυρίας Αν Κατρίν Μπλάνς Μαρτί και συμπληρώνει για την εντολέα του η οποία χρειάστηκε να γίνει ντετέκτιβ για να ανακαλύψει την αλήθεια «Η επίσκεψη μας στη Σαντορίνη και η μετάβαση στο σημείο που έγινε το ναυτικό δυστύχημα μετέβαλλε πλήρως τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας. Το πλοίο, κατά δήλωση των ντόπιων πλοηγών, έχει δέσει στο σημείο με ανέμους εντάσεως 9 μποφόρ και τον ίδιο καπετάνιο. Την ημέρα του ναυαγίου παρέκκλινε της πορείας του, κατευθυνόμενο δεξιά χωρίς κανένα λόγο. Εάν δεν υπήρχε μηχανική βλάβη, τότε υπάρχει κάτι το οποίο αρμόδιος να το ερευνήσει είναι μόνο ο Εισαγγελέας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 22/08/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την κατάληψη των γραφείων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου,
απάντησαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης στην αδιαφορία και τον εμπαιγμό Κυβέρνησης και αρμοδίων τοπικών Φορέων, στο μείζον για αυτούς, ζήτημα της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond .

Η κινητοποίηση των Θηραίων πολιτών, ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησης τους, όταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός με το κατατεθειμένο ενδιαφέρον εταιρειών παγκοσμίου κύρους και φήμης για την επιχείρηση ανέλκυσης, η οποία είναι εφικτή, έχει δηλωθεί άλλωστε από όλους, αίφνης με ημερομηνία 09/07/2008 απευθύνεται στο Πολυτεχνείο και μάλιστα στον καθηγητή Ψαραύτη όχι για να συμβάλλει στην διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ενδιαφέροντος αλλά με αίτημα την χορήγηση γνωμοδότησης για το εφικτό ή όχι της ανέλκυσης.
Από την δυναμική αυτή κινητοποίηση της 21/08/2008, η οποία έγινε παρουσία χιλιάδων επισκεπτών του νησιού αλλά και επισκεπτών που προέρχονταν από τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας LOUIS και στους οποίους η Συντονιστική επιτροπή διένειμε ενημερωτικό φυλλάδιο, υπήρξε η δέσμευση του Προέδρου και δύο μελών του Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου ότι σε άμεση συνεδρίαση τους θα επαναδιατυπώσουν το αίτημα τους προς το ΕΜΠ, που δεν θα είναι η γνωμοδότηση του αν είναι ή όχι εφικτή η ανέλκυση αλλά θα ζητά το διορισμό μελών του για την συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης, έργο της οποίας θα είναι ο καθορισμός των όρων απάντλησης- ανέλκυσης.
Τέλος, δεσμεύτηκαν ότι στην επόμενη δυναμική κινητοποίηση του Θηραικού λαού, που θα λάβει χώρα στον Πειραιά, μπροστά από το κτίριο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θα συμμετέχει και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου.
Ήταν εντυπωσιακή η αγωνιστικότητα των κατοίκων, οι οποίοι με δύναμη ψυχής δήλωσαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα έως ότου το κουφάρι του πλοίου απαγγιστρωθεί από τα σπλάχνα της καλντέρας.
Είναι πεπεισμένοι ότι ο ενωμένος τους αγώνας θα δικαιωθεί και δεν θα παύσουν να κραυγάζουν όσο τα ώτα της Κυβέρνησης και Υπουργού, κωφεύουν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Z SEA DIAMOND

ΘΗΡΑ 22/08/2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΑΡ.ΠΡΩΤ 753 ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ 21-08-2008.ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡ ΠΡΩΤ 752

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς όλοι που παραβρεθήκαμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008 στον χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την προκλητική αδιαφορία – απραξία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εφοπλιστή Louis αλλά και των τοπικών υπευθύνων φορέων δηλ. Δημοτικού Λιμενικού ταμείου

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Εδώ και χθες απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου με την παρουσία μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για την άμεση συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών του δημόσιου διαγωνισμού.
• Συνεχή και άμεση ενημέρωση για τις κινήσεις των αρμοδίων σχετικά με την ανέλκυση του ναυαγίου
• Τέλος δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν μας ενδιαφέρει η οποιαδήποτε απάντηση στο από 09-07-2008 έγγραφο του Λιμενικού ταμείου προς τον καθηγητή του πολυτεχνείου κ.Ψαραύτη.

Η ανέλκυση είναι εφικτή.

Το θέλουμε και το απαιτούμε όλοι εμείς γι’αυτό και θα πραγματοποιηθεί όσο και αν κάποιοι το γελοιοποιούν.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην επόμενη δυναμική κινητοποίηση μας που θα είναι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σας θέλουμε όλους εκεί.

Monday, August 18, 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, για την μέχρι σήμερα αδιαφορία της Κυβέρνησης και του εφοπλιστή, σχετικά με την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND.
Πέρασαν 17 μήνες και ουδείς από τους υπεύθυνους έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης
που του αναλογεί αλλά και ουδείς επίσημος φορέας Κυβέρνηση – Υπουργείο-Λιμενικό Ταμείο, έχει ενημερώσει υπεύθυνα το Θηραϊκό λαό, για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.
Πιστεύουν άραγε ακόμη ότι, το κουφάρι του ναυαγίου θα ξεχαστεί στα νερά της καλντέρας και οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους;
Είναι γελασμένοι.
Με την κινητοποίηση – διαμαρτυρία της Πέμπτης 21 Αυγούστου καλούμε τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά και τις ομορφιές του μοναδικού σε κάλλος νησιού, της Σαντορίνης να παραρευθούν στο χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πρώην Κοινότητας Φηρών, για να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας, ώστε να ακούσουν επιτέλους οι υπεύθυνοι.
Η μέχρι σήμερα αδιαφορία των κρατικών φορέων, απειλεί το νησί μας με σοβαρή οικολογική καταστροφή όσο και αν θέλουν κάποιοι να το διαψεύδουν.

Καλούμε λοιπόν όλους εσάς την Πέμπτη 21 Αυγούστου και ώρα 10.00πμ στο χώρο του Λιμενικού Ταμείου, πρώην Κοινότητας Φηρών, δίπλα στο Τελεφερίκ, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Φτάνει πια, δεν πάει άλλο.
Οι διακοπές του καλοκαιριού τελειώνουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Άμεση και συνεχή ενημέρωση για τις κινήσεις των αρμοδίων –υπευθύνων σχετικά με την επιχείρηση της ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

• Άμεση αξιολόγηση των προσφορών του δημόσιου διαγωνισμού, στον οποίο εταιρίες παγκόσμιου κύρους, δηλώνουν ότι η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου είναι εφικτή.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Η ανέλκυση του SEA DIAMOND είναι πλέον υπόθεση δική μας.


Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών