Wednesday, October 29, 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστκή Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, εκφράζει τις ευχαριστίες της, καίτοι είναι υποχρέωση όλων μας, προς όλους τους συμπατριώτες και φίλους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Πειραιά και την πορεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μπορεί το αποτέλεσμα της ιστορικής, για τους αγώνες των Σαντορινιών, ημέρας της 16ης Οκτωβρίου 2008 να μην ήταν το αναμενόμενο, αφού ούτε δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου της ανέλκυσης του ναυαγίου, αλλά ούτε και χρονοδιάγραμμα τέθηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα. Είναι όμως πεποίθηση όλων ότι ο Θηραϊκός λαός με την ομοψυχία του και την ενότητά του έδωσε εξετάσεις και πήρε ΑΡΙΣΤΑ.

Με αυτήν την ομοψυχία και την ενότητα, θα δώσουμε και τους επόμενους αγώνες, αφού ο αγώνας -υπόσχεση που δόθηκε από όλους- θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την ενότητα αυτή και την ομοψυχία των Θηραίων και φίλων της Σαντορίνης ανεξάρτητα από κόμματα ή άλλες σκοπιμότητες και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν από όποια θέση κι αν βρίσκεται να διχάσει τον ενωμένο και ιερό αυτό αγώνα που δίνει ο Θηραϊκός λαός.

Οι διαφοροποιήσεις ορισμένων από τις θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίες παραμένουν σταθερές και αμετακίνητες, δεν φοβίζουν ούτε πτοούν κανένα Σαντορινιό.

Εμείς απαιτούμε από την Πολιτεία μας να μας προστατεύσει, ως οφείλει, ανελκύνοντας το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου από τα γαλανά νερά της καλντέρας, όσο γρηγορότερα γίνεται.

Στο θέμα της ανέλκυχης του Sea Diamond είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Ενιαίο έργο, ενιαία μελέτη, ενιαία χρηματοδότηση. Ταυτόχρονη απάντληση καυσίμων και ανέλκυση του ναυαγίου. Δεν θα δεχθούμε σε καμμία περίπτωση μεμονωμένα το έργο της απάντλησης των καυσίμων για να μείνει στη συνέχεια το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου για πάντα στο βυθό.

Και ζητάμε την ανέλκυση, όχι καταβάλλοντας το κόστος του εγχειρήματος οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, αλλά ο εφοπλιστής LOUIS, αφού αυτός είναι ο ρυπαίνων, δηλαδή αυτός που προκάλεσε το οικολογικό αυτό έγκλημα στο νησί μας.

Τον δικαστικό αγώνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν θα τον δώσει ο Θηραϊκός λαός, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Οφείλει να τον δώσει η Πολιτεία, διά των θεσμικών της οργάνων, όπως οφείλει, πρωτίστως, να προστατεύσει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Πολύ περισσότερο, αφού το Αιγαίο δεν είναι μόνο μία ελληνική θάλασσα αλλά αποτελεί και το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Από τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών

Tuesday, October 21, 2008

Άρθρο απο το www.neasantorinis.gr

Άρθρο όπου αναφέρονται πληροφορίες του site ότι οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας εταιρείας περί λάθους στους χάρτες δεν ισχύει.

Friday, October 10, 2008

TO BBC ΓΙΑ ΤHN ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΣΤΟ BBC ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7679195.stm

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗ

Η παρουσία όλων μας θα είναι καθοριστική!

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά
Και πορεία προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Η συμμετοχή όλων των συμπατριωτών μας θεωρείται δεδομένη

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 04-10-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Νομαρχιακό Συμβούλιο 4-10-08)

Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου που έγινε στην Κίμωλο στις 4-10-08, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της Συν-Κυκλαδικής Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης, αφού ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Κοινότητας για τη θερμή φιλοξενία, τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

γ) Ενημέρωση για το Sea Diamond: «Χαιρετίζουμε την Απόφαση για μαζική συμμετοχή της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων στη μεγάλη κινητοποίηση στις 16 Οκτωβρίου έξω από το ΥΕΝΑΝΠ στον Πειραιά. Για μια ακόμα φορά υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι στο στόχο της απάντλησης και ανέλκυσης, για να φύγει επιτέλους από το βυθό της Καλντέρας η τοξική βόμβα που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης και των Κυκλάδων».


6/10/08 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 07/10/2008

Έχει περάσει ήδη ενάμιση χρόνος από την ημέρα που συνέβη το τραγικό ναυτικό ατύχημα του SEA DIAMOND και το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό και να απειλεί το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον με τις επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης έχουν διαχειριστεί μέχρι σήμερα με απόλυτη υπευθυνότητα το ζήτημα, η σοβαρότητα όμως και το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του κράτους με τα αρμόδια θεσμικά του όργανα.
Ο Λαός και οι φορείς της Σαντορίνης εκφράζουν δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία τους γιατί παρά τις υποσχέσεις, διακηρύξεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της απάντλησης και της ανέλκυσης του πλοίου.
Οι Σαντορινιοί έχουν κουραστεί να ακούν για διαδικαστικά προβλήματα, για νομικές εμπλοκές και για γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Έχουν απηυδήσει να βλέπουν το επίσημο κράτος να περιγράφει το πρόβλημα αλλά να μην το λύνει. Απαιτούν άμεση δράση. Απαιτούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Απαιτούν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση την ασφαλή ανέλκυση του SEA DIAMOND. Οι πολίτες της Σαντορίνης ούτε αθωώνουν ούτε απαλλάσσουν την πλοιοκτήτρια εταιρία από τις ευθύνες της, απαιτούν όμως από την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της και να μην φορτώνει στις πλάτες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου το βαρύ φορτίο της επίλυσης του προβλήματος.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ως βουλευτής του νομού, εκφράζοντας και τη θέση του ΠΑ. ΣΟ. Κ . δηλώνω την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στον αγώνα του Λαού της Σαντορίνης για να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν η απειλή της ρύπανσης από το βυθισμένο SEA DIAMOND.
Θα συμμετέχω ενεργά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του Λαού της Σαντορίνης και με την κοινοβουλευτική μου δράση θα συμβάλλω στην επίσπευση των πρωτοβουλιών που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του SEA DIAMOND από τον βυθό της Σαντορίνης.
Η Σαντορίνη είναι το διαμάντι μας και δεν θα αφήσουμε το κουφάρι του SEA DIAMOND να θαμπώνει τη λάμψη του.

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ K/Z SEA DIAMOND

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

6/10/2008


Προς τη «Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών
για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND»

Φίλες, φίλοι, πολίτες της Σαντορίνης,
που αγωνίζεστε με πείσμα, ανιδιοτέλεια και καθαρή σκέψη για τη σωτηρία της Καλντέρας,

σας ευχαριστούμε για την από 9 Σεπτεμβρίου 2008 επιστολή σας και για τα άλλα κείμενα που μας στείλατε μαζί με το «Ψήφισμα Θηραίων Πολιτών» με πάνω από 2600 υπογραφές. Στη συνεδρίαση μας της Τετάρτης, 24/09/2008, ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενό της και για τις πρωτοβουλίες σας. Οι έγκυρες επισημάνσεις και πληροφορίες που περιέχει η επιστολή σας, μαζί με τις συνεχείς ανακοινώσεις σας, αποτελούν για μας μία από τις πιο αξιόπιστες και σταθερές πηγές παρακολούθησης των εξελίξεων.
Όπως γνωρίζετε, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις Κυκλάδες, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Ευρώπη έχει εκδηλώσει έμπρακτα με πολλαπλές παρεμβάσεις τόσο το μεγάλο ενδιαφέρον του για το επίδικο και κρίσιμο πρόβλημα, όσο και τη συμφωνία του με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών (α. Για τη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης, β. Για την άμεση απάντληση των καυσίμων, γ. για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου), καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική του κριτική και τις δικές του προτάσεις και θέσεις. Τη συμπαράσταση μας, τη συμπαράταξη και τη συμπόρευση στους κοινούς στόχους εκφράζουμε και σήμερα με την ευκαιρία αυτής της επιστολής.
Θεωρούμε ότι χωρίς τη δική σας δράση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παρέμεναν μέχρι σήμερα ζωντανές, επίκαιρες και ρεαλιστικά διεκδικήσιμες οι προσδοκίες για την επιστημονικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά έγκυρη κα υπεύθυνη διαχείριση της απειλούμενης οικολογικής κρίσης στο νησί σας. Αποδεικνύετε με τη δράση σας αυτό που αποτελεί πεποίθηση μας, ότι δηλαδή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών δε μπορούμε να την εμπιστευτούμε στους κανόνες και στους όρους της αγοράς και μάλιστα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Μπορούμε αντίθετα να την εμπιστευτούμε στους κανόνες και στους όρους της ενεργού συμμετοχής και δράσης των πολιτών, στους κανόνες και στους όρους της δράσης των κοινωνικών κινημάτων.
Γνωρίζουμε, όπως και εσείς γνωρίζετε, ότι δυστυχώς τίποτε ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά και ότι καμία αξιόπιστη λύση δε είναι βέβαιη. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί 18 μήνες μετά το ναυάγιο εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αδιαφάνεια, απαράδεκτες καθυστερήσεις, απουσία σοβαρού προγραμματισμού και από απίστευτες ανακολουθίες οι οποίες γεννούν πάμπολλα ερωτηματικά. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυβερνητική αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε σκοπιμότητες. Φαντάζει αδιανόητο!
Όμως, είτε η αναξιοπιστία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης οφείλονται σε πιέσεις και εκβιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων και σε εξαρτήσεις από αυτά, είτε οφείλονται σε ανικανότητα οργάνωσης, σχεδιασμού και λήψης μελετημένων αποφάσεων, είτε οφείλονται στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης επιλογές αποφυγής του κόστους για την προστασία κοινωνικών αγαθών όπως είναι το περιβάλλον, είτε τέλος – το πιθανότερο – οφείλονται και στα τρία μαζί, εμείς, με πλήρη γνώση της σοβαρότητας αλλά και των πολλαπλών δυσκολίων διαχείρισης του κρίσιμου αυτού προβλήματος,

λέμε:

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!
ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕ
ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ.
Η ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ….ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ….ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΣΣΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ – ΦΥΣΙΚΟ «ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ»
ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Γι’ αυτό,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το πρωί της 16ης Οκτωβρίου θα είναι μαζί σας στη μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση στο Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, μαζί με το Μητροπολίτη, το Δήμαρχο, το Επαρχιακό, το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια της Θήρας, μαζί με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, τους κοινωνικούς φορείς και τους κατοίκους του νησιού, μαζί με τις Σαντορινιές και τους Σαντορινιούς, Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες κατοίκους του Πειραιά και της Αττικής.
Γι’ αυτό,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλους τους τρόπους και να στηρίζει τον αγώνα σας για την άμεση, καλά οργανωμένη και επιστημονικά υπεύθυνη έναρξη των εργασιών απάντλησης των καυσίμων και των άλλων ρυπογόνων ουσιών και ανέλκυσης του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας.

Με φιλικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Κοιν: Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π. Νομάρχη και Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, Έπαρχο
και Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου
Θήρας, Τοπικά Συμβούλια Δημοτικών Διαμερισμάτων Θήρας, Πρόεδρο και
Κοινοτικό Συμβούλιο Οίας Θήρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ (25/09/2008)

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστ. Παπαληγούρα
————————————————————
Θέμα: Μετά από 17 μήνες έχει η Κυβέρνηση σαφές σχέδιο και
χρονοδιάγραμμα για τη συγχρονισμένη απάντληση των
καυσίμων και την ανέλκυση του ναυαγίου
του κρουαζιερόπλοιου Sea Diαmond από το βυθό
της Καλντέρας στη Σαντορίνη;

Έχουν παρέλθει 17 μήνες από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στον Όρμο της Καλντέρας της Νήσου Θήρας.
Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί και εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστούν συνδυασμένα τόσο η απάντληση των καυσίμων όσο και η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Πρόσφατα μάλιστα, ο Υφυπουργός Ε.Ν.Α.Ν.Π. κ. Παν. Καμένος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στις 3/9/2008, αναφερόμενος στο ρόλο και στις αρμοδιότητες των Λιμενικών Ταμείων, έφερε ως παράδειγμα την ευθύνη που έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond και επιβεβαίωσε με έμφαση αυτές τις δεσμεύσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων: «….Ενημερώνω την Επιτροπή ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με εντολή του Λιμενικού Ταμείου πλέον, κάνει την αποτίμηση των προσφορών για να ξεκινήσουν τη διαδικασία απάντλησης και ανέλκυσης. Αυτή είναι η υποχρέωση και σε αυτήν επιμένουμε».
Όμως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, με έγγραφο που έστειλε προς τη Σχολή Ναυπηγών και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών του Ε.Μ.Π. στις 9/7/08 (Αρ. Πρωτ. 608), ζητεί «Σύνταξη μελέτης για το εφικτό ή μη της ανέλκυσης του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond» και μάλιστα σπεύδει στο ίδιο έγγραφο να τονίσει ότι «Πράγματι υπεβλήθησαν υπό διαφόρων εταιρειών προσφορές, πλην όμως κατά την κρίση μας, στο πρόβλημα της ανέλκυσης ή απομάκρυνσης του ναυαγίου όχι απόλυτα διευκρινιστικές για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος». Καλεί δε τέλος, το Ε.Μ.Π. να γνωμοδοτήσει επί όλων των κρίσιμων ερωτημάτων λαμβάνοντας υπόψη τα πλήρη στοιχεία του προβλήματος, γνωμοδότηση η οποία κατά το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα πρέπει να απαντά και επί της πρόβλεψης…«Αποφυγής ή δημιουργίας μείζονος τυχόν προβλήματος».

Σήμερα, 17 μήνες μετά το ναυάγιο, καταγράφουμε:
α) την προφανή αναντιστοιχία των κυβερνητικών δηλώσεων, εξαγγελιών και δεσμεύσεων σε σχέση με τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του Λιμενικού Ταμείου Θήρας,
β) τις γνώμες έγκυρων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες συγκλίνουν στην επισήμανση ότι η παραμονή του ναυαγίου στο βυθό της Καλντέρας, ακόμα και μετά την απάντληση των καυσίμων, ενέχει πολλαπλούς κινδύνους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ότι κάθε καθυστέρηση όχι μόνο πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αλλά και μεγιστοποιεί τις δυσκολίες του έργου,
γ) το γεγονός ότι μετά από Διεθνή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, την οποία προκήρυξε το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, τρεις παγκοσμίου κύρους και υψηλής τεχνογνωσίας εταιρείες κατέθεσαν δήλωση επάρκειας και ενδιαφέροντος για την ανάληψη του έργου απάντλησης των καυσίμων και ανέλκυσης του ναυαγίου
δ) τις εντεινόμενες διαρρέουσες πληροφορίες ότι εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και η πλοιοκτήτρια εταιρεία, επιδιώκουν συστηματικά τη μονομερή λύση της απάντλησης και την εγκατάλειψη της ανέλκυσης,
ε) τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων του νησιού, οι οποίοι, δια της «Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών», επανειλημμένα με συγκεντρώσεις, υπομνήματα, ανακοινώσεις και δελτία τύπου, αλλά και με τη συγκέντρωση πάνω από 2.600 υπογραφών, όχι μόνο έχουν εκδηλώσει τις έντονες και τεκμηριωμένες ανησυχίες τους ως προς τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και την οργή τους για την ελλιπέστατη δημόσια ενημέρωση, την αδιαφάνεια και τις - τουλάχιστον περίεργες - παλινωδίες και αντιφάσεις των κυβερνητικών χειρισμών,
στ) τις από τις αρχές του 2008 ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων, του Επαρχιακού Συμβουλίου Θήρας, του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας (η οποία μάλιστα μόλις προχθές επικαιροποιήθηκε με νέα απόφαση), αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις όλων των Συμβουλίων των Τοπικών Διαμερισμάτων Νήσου Θήρας, που ομόφωνα στηρίζουν τους αγώνες της «Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών» και απαιτούν την άμεση απάντληση των καυσίμων του πλοίου, καθώς και την ανέλκυση του ναυαγίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να προχωρήσει, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η απάντληση των καυσίμων όσο και η ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond;
2. Με ποια διαδικασία θα ανατεθεί το έργο της απάντλησης-ανέλκυσης; Συνδυασμένα ή ξεχωριστά; Με απ’ ευθείας ανάθεση ή με διεθνή διαγωνισμό;
3. Θα προηγηθεί σύνταξη μελέτης των προδιαγραφών του έργου και εάν ναι από ποιο φορέα;
4. Δύναται τέλος, να παράσχει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι έχει ήδη αναλάβει όλες εκείνες τις αναγκαίες νομικές και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να υποχρεωθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ως οφείλει με βάση το ισχύον δίκαιο, να αναλάβει το κόστος όλων των εργασιών απάντλησης-ανέλκυσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Β΄ Αθήνας

Άννα Φιλίνη
Α΄Αθήνας

25/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ (26/09/2008)

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:
Δημήτριος Παπαδημούλης

ΘΕΜΑ:

Nαυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στην υπ' αριθμόν Ε-1944/08 ερώτησή μου, σχετικά με το ναυάγιο του πλοίου Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, "η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από την πλευρά του κοινοτικού δικαίου" και "τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να αποτελεί η πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε περίπτωση που δεν απαντληθούν οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στο πλοίο ή δεν ανελκυσθεί το πλοίο."
Δεδομένου ότι το ναυάγιο του πλοίου παραμένει στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης και ότι, παρά τις σχετικές εξαγγελίες των ελληνικών αρχών, δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια για την υλοποίηση της απόφασης των ελληνικών αρχών για την απάντληση των καυσίμων και για την απολύτως αναγκαία ανέλκυση του πλοίου, διαπιστώνει η Επιτροπή σήμερα, σχεδόν 18 μήνες μετά το ατύχημα, μια σημαντική φθορά του περιβάλλοντος του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Καλντέρας; Κρίνει επαρκείς τις ενέργειες των ελληνικών αρχών; Ποιος είναι ο κρίσιμος χρόνος για να θεωρηθεί το ναυάγιο "στερεό απόβλητο" και να υπάρχει ενδεχόμενο παράβασης της οδηγίας 2006/12/ΕΚ1 περί των στερεών αποβλήτων;




Υπoγραφή : Ημερoμηvία:

26.09.2008

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Friday, October 3, 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΘΗΡΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ



ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ
ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τους απανταχού Θηραίους πολίτες
Και φίλους του νησιού μας,

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι,
Το οικολογικό έγκλημα που εδώ και 17 μήνες απειλεί τα καταγάλανα νερά του νησιού μας, λέγεται ναυάγιο του Sea Diamond και παραμένει μια ανοιχτή πληγή στο θαλάσσιο οικοσύστημα της μοναδικής στον κόσμο ηφαιστειογενούς καλδέρας.

Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι αδιαφορούν προκλητικά για την ανέλκυση του ναυαγίου και την σωτηρία του τόπου μας.

17 ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι,

Έφτασε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα την αγανάκτηση μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Ο αγώνας των πολιτών της Σαντορίνης, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα δεν πήγε χαμένος.

ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΡΠΟΥΣ!

Στον αγώνα αυτό συστρατεύτηκαν σύσσωμοι, η Εκκλησία, το Επαρχείο, ο Δήμος, η Κοινότητα Οίας, Σύλλογοι και Σωματεία του νησιού μας.



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ

Να σαλπάρουμε για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να απαιτήσουμε όλοι μαζί την απομάκρυνση του ναυαγίου από την θάλασσα μας, το ΑΙΓΑΙΟ μας!

Η παρουσία όλων μας θα είναι καθοριστική!

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά
Και πορεία προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Η συμμετοχή όλων των συμπατριωτών μας θεωρείται δεδομένη!

Η μετακίνηση του κόσμου από την Σαντορίνη και η επιστροφή θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Περισσότερες πληροφορίες

Δήμος Θήρας: 22860-22798

Κοινότητα Οίας: 22860-71960

Συντονιστική Επιτροπή : 6944-514234