Tuesday, February 17, 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤHN ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Στα τέλη Απριλίου η απάντληση του "Sea Diamond"
12/02/2009


Oι κάτοικοι της Σαντορίνης περιμένουν την απάντληση των υδάτων και την ανέλκυση του πλοίου
Στα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση των δεξαμενών του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" που βρίσκεται στο βυθό της Σαντορίνης

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι η μελέτη που υποβλήθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία Louis Hellenic Cruises εγκρίθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τη μελέτη του πορίσματος των πραγματογνωμόνων, διαπιστώθηκαν σημαντικά κρίσιμα κενά και αμφισβητούμενα σημεία.

Γι' αυτό ζητήθηκε από την εισαγγελία να πραγματοποιήσει συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για τη κάλυψη αυτών των κενών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια πηγή στην E.E. που μπορεί ν' αξιοποιηθεί για την ανέλκυση του "Sea Diamond".

http://www.skai.gr/master_story.php?id=110761

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΑΡΧΕΙΟ 22/01/2009

ΘΗΡΑ, 22/01/2009
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ
Κ/Ζ SEA DIAMOND ΠΡΟΣ:
ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ Τον Κ. Έπαρχο.κ. Χρυσ . Ρούσσο
Τηλ 22860 22568 & το Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας
22860 33646

Κύριοι,

Μετά την θερμή υποδοχή, που μας επιφύλαξε κατά την επίσκεψη μας στο Προεδρικό Μέγαρο για την υπόθεση της απομάκρυνσης του Sea Diamond από την Σαντορίνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και την πλήρη ανταπόκριση του αλλά και στήριξη του στον αγώνα των Θηραίων Πολιτών και την πρόσκληση του κ.Επάρχου προς τον κ.Πρόεδρο να επισκεφτεί το νησί μας, παρακαλούμε εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που βρεθήκαμε στην συνάντηση αυτή να προγραμματίσετε το συντομότερο δυνατό, συνεργαζόμενοι με τον Δήμο Θήρας, επίσημη την πρόσκληση αυτήν.


Κρίνουμε, ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Σαντορίνη, με αφορμή αυτόν τον ιερό αγώνα που δίνουμε, για οριστική λύση του οικολογικού προβλήματος που μας απειλεί ,θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και θεσμική αίγλη στην υπόθεση του Sea Diamond.


Θεωρούμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της επίσημης αυτής πρόσκλησης καθότι το πρόγραμμα του, όπως και οι ίδιοι διαπιστώσαμε, είναι ιδιαίτερα φορτωμένο λόγω των θεσμικών υποχρεώσεων του εντός και εκτός της Ελλάδας.

Για οτιδήποτε κρίνετε απαραίτητη την συμμετοχή μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε στην απόλυτη διάθεση σας.

Τα μέλη
Της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
Θηραίων Πολιτών
Για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ 19/01/2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

Τηλ. Επικοινωνίας: 22860-22568 &
22860-33646

Θήρα, 19-1-2009
Προς
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμέιο Θήρας

Κύριοι,

Με αφορφμή τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με τη μελέτη απάντλησης των καυσίμων του Κ/Ζ SEA DIAMOND, που όπως πληροφορούμεθα κατέθεσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και ήδη αξιολογήθηκε από το Ε.Μ.Π, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ανέλκυση του ναυαγίου, παρακαλούμε:

Α) Να μας χορηγηθεί αντίγραφο ή να ενημερωθούμε πλήρως για την προγραμματισμένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Ε.Μ.Π για την υπόθεση του SEA DIAMOND και

Β) Αντίγραφο της μελέτης απάντλησης των καυσίμων του SEA DIAMOND, η οποία έχει διαβιβαστεί από το ΥΕΝ στην Υπηρεσία σας ως κατά νόμο, αρμόδιο όργανο.

Οι πολίτες της Σαντορίνης, που αγωνίζονται ένα χρόνο πλέον, για την απομάκρυνση του ναυαγίου, έχουν δικαίωμα να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και την τύχη του τεράστιου αυτού ζητήματος, που απειλεί τη θάλασσά μας.

Στον αγώνα μας αυτό, όπως γνωρίζετε, κερδίσαμε τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όχι μόνο των κατοίκων και φορέων του νησιού μας, αλλά και όλων των θεσμικών παραγόντων της χώρας μας.

Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο μήνυμα που έστειλε πανελλαδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς του νησιού και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για την απομάκρυνση του SEA DIAMOND από την καλντέρα της Σαντορίνης και δεν είναι άλλο από το ότι, η απομάκρυνση του ναυαγίου δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τους Σαντορινιούς αλλά όλους μας και όλο το Έθνος.

Θεωρούμε ότι, για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα μας πολλά εξαρτώνται από την αμερόληπτη και απρόσκοπτη ενημέρωση που θα έχουμε σχετικά με τις εξελίξεις την υπόθεση αυτή.

Κλείνοντας, αναμένουμε έγγραφη την απάντησή σας και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε, ως έχετε υποχρέωση στο αίτημα των πολιτών, το δυνατόν συντομότερο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα διεκδικήσουμ την πλήρη ενημέρωσή μας με τον τρόπο που θα αποφασίσουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Σπ. Καβαλάρης
Μ. Ρουσσάκη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΗΡΑΙΚΑ ΝΕΑ" 26/01/2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

Τηλ. Επικοινωνίας: 22860-22568 &
22860-33646


Θήρα, 26/1/2009

Προς:
Τον κ. Εμμανουήλ Λιγνό
Εκδότη-Διευθυντή της Εφημερίδας «ΘΗΡΑΙΚΑ ΝΕΑ»
Κλεισόβης 12
Αθήνα


Κύριε Λιγνέ,

Με αφορμή το ενυπόγραφο δημοσίευμα του τελευταίου φύλλου(575-Νοέμβριος 2008) της εφημερίδας σας «ΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ», εμείς, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond θα θέλαμε εν πρώτοις να εκφράσουμε την τεράστια έκπληξη, λύπη και αγανάκτηση που μας προκάλεσαν όχι μόνον οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί σας εναντίον μας, αλλά κυρίως η σκοπιμότητα αυτού του δημοσιεύματος.

Συγκεκριμένα:
- Χαρακτηρίζετε ως απειλές και φωνασκίες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που προβλέπει για κάθε νόμιμη διεκδίκηση των πολιτών, το Ελληνικό Σύνταγμα.
- Χαρακτηρίζετε επιζήμιους και παράλογους, συμπατριώτες μας που διαπράττουν, κατά την άποψη σας, το «αδίκημα» του να ευαισθητοποιούνται όχι μόνο όταν θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα αλλά όταν θίγονται τα κοινά, ιερά και όσια του τόπου τους, όπως είναι η απειλούμενη οικολογική καταστροφή του μοναδικού, φυσικού και πολιτιστικού τοπίου του νησιού μας.
- Χαρακτηρίζετε τους εκατοντάδες συμπατριώτες μας, δημότες και ετεροδημότες μας, του πήραν μέρος στην πρωτοφανή, για τα δεδομένα του νησιού μας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ(16/10/2008), ερασιτέχνες ναυπηγολόγους και γενικώς περιττά οικολογικά ειδικούς.
- Χαρακτηρίζετε τον ιερό αυτό κοινωνικό αγώνα των Θηραίων Πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, χρωμάτων και άλλων σκοπιμοτήτων ως αφορμή για προσωπική προβολή και καταξίωση τους.
- Χαρακτηρίζετε ως παντογνώστες, πολίτες που δαπανώντας προσωπικό χρόνο ,χρώματα και πάνω από όλα την ψυχή τους αναζητούν πληροφορίες από όλους τους ειδήμονες. Έφτασαν μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοί οι παντογνώστες για να πληροφορηθούν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δήμα ότι, η Ε.Ε μπορεί να χρηματοδοτήσει μελέτη για τις επιπτώσεις από την παραμονή του ναυαγίου στην Σαντορίνη. Κάτι που οι ειδικοί και καθ'ύλη αρμόδιοι, ή αγνοούσαν ή απέκρυπταν στους συμπατριώτες μας.
- Χαρακτηρίζετε τα συνθήματα των συμπατριωτών μας για άμεση ανέλκυση του Sea Diamond, επιζήμια για τον τουρισμό όταν, το ναυάγιο του Sea Diamond χαρακτηρίστηκε από τα πλέον επίσημε χείλη όλων των μέχρι σήμερα, από τον Απρίλιο του 2007, Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υφιπουργού Π.Καμμένου ως τοξική βόμβα για την θάλασσα μας, μη υπολειπομένου και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα, ο οποίος πρόσφατα χαρακτήρισε το ναυάγιο του Sea Diamond ως μέγα θέμα που πρέπει να λυθεί.
- Χαρακτηρίζετε τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα εκατοντάδων πολιτών της Σαντορίνης, υπερβολικό απρεπή και έξω άραγε από ποιου ευπρεπισμού τα όρια; Και μάλιστα εξ αυτού, μας καταδικάζετε ως επιζήμιους και κατακριτέους. Άραγε κατακριτέους από ποιους;
- Από:
- Τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο κ.Στ. Δήμα που όχι μόνο συνεχάρει τους ευαισθητοποιημένους συμπατριώτες μας για τις κινητοποιήσεις αλλά προέτρεψε για τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτόν αγώνα να θέσουμε τον πήχη ψηλότερα;
- Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια που συντάσσεται ολόθερμα με αυτόν τον «απρεπή» και «επιζήμιο» αγώνα;
- Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και φίλο του νησιού μας κ. Δημ. Σιούφα πρόσφατα δήλωσε αμέριστη συμπαράσταση στον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτό αγώνα μας;
- Τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στέκονται αρωγοί σε αυτόν τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο»αγώνα, διεκδίκηση του καθολικού αιτήματος των απανταχού θηραίων , την απομάκρυνση του Sea Diamond;
- Τον Μητροπολίτη μας, Θήρας Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιο, που προς τιμή του, βρίσκεται μπροστάρης σε αυτόν τον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αγώνα των κινητοποιήσεων μας;
- Τον Νομάρχη Κυκλάδων , το Επαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Οίας- Θηρασίας, τους συλλόγους και σωματεία του νησιού μας που συμπορεύονται στον «επιζήμιο» και «κατακριτέο» αυτόν αγώνα;
- Τέλος την νεολαία μας, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, που με αγωνία και απαράμιλλο, μαχητικό τρόπο έφτασαν μέχρι την πύλη του ΥΕΝ και μέχρι τα έδρανα της Βουλής των Εφήβων για να διεκδικήσουν το αυτονόητο :την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond και την διατήρηση της καταγάλανης θάλασσας μας ζωντανή και πανέμορφη όπως την βρήκαν από τους προγόνους τους;

Αν τα συνθήματα των παιδιών μας, του μέλλοντος του νησιού μας, θεωρούνται από εσάς και όποιους άλλους, ως έγκλημα και κατακριτέα, αφού δυσφημούν το νησί και προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στον τουρισμό μας.

Εμείς κ. Λιγνέ, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ανέλκυση του Sea Diamond απαντάμε:

Ας όψονται και ας αισχύνονται όσοι άνοιξαν την οικολογική αυτή απειλή στα σπλάχνα της μοναδικής Σαντορίνης αλλά και όσοι εδώ και 20 μήνες αδιαφορούν προκλητικά επιδιώκοντας οι πολίτες της να ξεχάσουν και ανενόχλητοι να, αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την ζημιά που μας προκάλεσαν να βάλουν το σκουπίδι, που λέγεται Sea Diamond κάτω από το χαλί της ιστορίας του νησιού μας. Μέσα από αυτή την απάντηση μας την οποία παρακαλούμε να δημοσιεύσετε σε εμφανές σημείο της εφημερίδας – καθώς εστάλη προς δημοσίευση και σε όλο τον τύπο δηλώνουμε ότι ο αγώνας των πολιτών για την απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond αποτελεί για εμάς όρκο τιμής προς τον τόπο μας, την πανέμορφη Σαντορίνη.


Τα μέλη Της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών
Για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΗΡΑΪΚΗ ΗΧΩ 26/01/2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

Τηλ. Επικοινωνίας: 22860-22568 &
22860-33646

Θήρα, 26-1-2009

Προς την Εφημερίδα
'ΘΗΡΑΙΚΗ ΗΧΩ'
Αγ. Βαρβάρας 47
16452 Αργυρούπολη
ΑΘΗΝΑ

Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μας, εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων Πολιτών,για την ανέλκυση του ναυαγίου, και εκπροσωπώντας –πιστεύουμε- την πρόθεση όλων των πολιτών της Σαντορίνης, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το μέχρι σήμερα ενδιαφέρον σας στο τεράστιο αυτό οικολογικό ζήτημα που απασχολεί τη Σαντορίνη και το οποίο με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που πήραμε αναδεικνύεται όχι μόνο, ως εθνικό ζήτημα αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Επισημαίνουμε παράλληλα, την ευαισθησία σας με αφορμή τον αγώνα που δίνουμε, να παρακολουθείτε εκ του σύνεγγεις τις εξελίξεις και να ενημερώνετε τους αναγνώστες σας με εγκυρότητα και αντικειμενικότητα.

Οι κοινωνικοί αγώνες, όπως είναι αυτός του Θηραϊκού λαού για την οριστική λύση του οικολογικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουμε, δεν έχει μόνο εχθρούς αυτούς που προκάλεσαν τη ζημιά ή αυτούς που αδιαφορούν για την αποκατάστασή της αλλά και αυτούς που με την ελλιπή, ανέγκυρη και πολλές φορές κακόβουλη ενημέρωση, προκαλούν σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, από τον επιδιωκόμενο στόχο που για μας τους Θηραίους στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από το καθολικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα, σύσσωμου του νησιού μας, να ανελκυστεί το ναυάγιο του SEA DIAMOND και να κλείσει οριστικά η οικολογική πληγή, που απειλεί τη θάλασσά μας, τον τουρισμό και πάνω απ' όλα τα παιδιά μας.

Δηλώσαμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ορθή και αμερόληπτη ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της ζέουσας αυτής υπόθεσης για τους Σαντορινιούς πολίτες.


Για τη Συντονιστική Επιτροπή

Σπ. Καβαλάρης
Μ. Ρουσσάκη