Tuesday, May 26, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών 26/05/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών
για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND


Σε συνέχεια του από 25.5.2009 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ για την συγκέντρωση στο λιμάνι του Αθηνιού που ήταν να γίνει την Τρίτη 26 Μαίου 2009, σας ενημερώνουμε ότι:


- Λόγω της ακύρωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάση Παπαληγούρα, ακυρώνεται η συγκέντρωση αυτή και


- Μετατίθεται για την ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2009 καθώς ο Υπουργός δήλωσε νέα ημερομηνία επίσκεψης


- Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει ότι εφ’ όσον ο Υπουργός αναβάλλει εκ νέου το ταξίδι του, θα πραγματοποιήσει δυναμική συγκέντρωση στο Λιμάνι του ΑΘΗΝΙΟΥ την

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ και ώρα 11:30 π.μ.


Για να απαιτήσουμε όλι μαζί οι πολίτες αυτού του νησιού την ανοιχτή επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους, σχετικά με τις εργασίες της απάντλησης, -κάτι που μέχρι σήμερα προκλητικά αποφεύγουν- αλλά και για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ τις εγγυήσεις εκείνες ό,τι οι εργασίες της απάντλησης δεν θα δυσχεράνουν το έργο της ανέλκυσης του πλοίου,

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 25 ΜΑΪΟΥ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, καλεί τους πολίτες της Σαντορίνης, να συγκεντρωθούν

Την ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2009 και ώρα 11:30

Στο λιμάνι του Αθηνιού,

εν όψει της επίσκεψης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάση Παπαληγούρα, ο οποίος θα επισκεφθεί το χώρο όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της απάντλησης ποσότητας πετρελαίου από το SEA DIAMOND.

Ο λαός της Σαντορίνης –κατ’ επανάληψη- έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το τι ακριβώς έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε σχέση με την υπόθεση του ναυαγίου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ από τον Υπουργό ότι μετά την απάντληση θα ακολουθήσει η ανέλκυση και πάνω απ’ όλα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ότι οι εργασίες της απάντλησης, δεν θα δυσχεράνουν το έργο της ανέλκυσης.

Οι πολίτες της Σαντορίνης διεκδικούν καθαρή τη θάλασσά τους, όπως την παρέλαβαν από τους γονείς τους και έτσι θέλουν να την παραδώσουν στα παιδιά τους.

Όσο το κουφάρι του πλοίου παραμένει στα νερά της καλντέρας, θα είναι μια ανοιχτή πληγή για τη Σαντορίνη, για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Με το αγώνα τους, οι Θηραίοι πολίτες θα επιτύχουν την ΑΝΕΛΚΥΣΗ του πλοίου, που αγωνιστικά διεκδικούν πάνω από δύο χρόνια.

Στη συγκέντρωση η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη.

Friday, May 22, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ - 21 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND


Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία του κόσμου της Σαντορίνης και όχι μόνο, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η απάντληση ποσότητας καυσίμων από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, ώστε να ακολουθήσει ομαλά και η ανέλκυση:

- επειδή μέχρι στιγμής καμιά επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τις εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω διαρροή ρυπογόνων ουσιών στο μέλλον

- επειδή κυρίως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οι εγγυήσεις εκείνες, ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών να μην μετατοπισθεί ή διαφοροποιηθεί η σημερινή θέση και κατάσταση του ναυαγίου, ώστε να καθίσταται αδύνατη η ανέλκυση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από το λιμενικό ταμείο, ως εκ του νόμου αρμόδιο αλλά και τους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σε ανοιχτή ενημέρωση, να μας πληροφορήσουν για τις προδιαγραφές του εγχειρήματος της απάντλησης.

Στην περίπτωση που -ως πολίτες, δεν ενημερωθούμε όπως απαιτούμε- θεωρούμε από τώρα ότι η άρνηση αυτή, υποκρύπτει σκοπιμότητα και πως οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας καθίστανται ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και ΥΠΟΛΟΓΟΙ απέναντι στον λαό της Σαντορίνης, καθ’ όσον εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θεωρούμε ότι το έργο της απάντλησης των καυσίμων έπρεπε να είναι ενιαίο με το έργο της ανέλκυσης, όπως άλλωστε είχε επίσημα δηλωθεί αρχικά από τους Υπουργούς και παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ, αλλά και υπευθύνων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να δηλώσουμε για μια ακόμα φορά, ότι οι λόγοι που επιμένουμε στην ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND από τον βυθό της καλντέρας παραμένουν οι ίδιοι.

Α. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα των υλικών που φέρει το ναυάγιο και τα οποία το καθιστούν μια τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας -καθώς καμιά επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί- ώστε να μας πείσει και καθησυχάσει για το αντίθετο.

Β. Είναι σαφές ό,τι όσο το ναυάγιο του SEA DIAMOND παραμένει στο βυθό, η Σαντορίνη και το μέλλον του τουρισμού της, καθίστανται όμηροι ανταγωνιστικών συμφερόντων, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκδηλωθούν και να μας βλάψουν.

Γ. Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι το καθολικό αίτημα για πλήρη ενημέρωση -ώστε να πειστούμε- σχετικά με το εφικτό της ανέλκυσης, καθίσταται αναγκαίο και επιτακτικό.

Εφόσον, εντός μιας εβδομάδας, αυτό δεν ικανοποιηθεί από τους αρμόδιους, εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δηλώνουμε ότι η αγωνία και η ανησυχία μας, θα εκφραστούν μαζικά με δυναμική συγκέντρωση, όλου του κόσμου της Σαντορίνης.

Friday, May 15, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.05.2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND
ΘΗΡΑ, 15/5/2009

Επειδή, παρά τις προσπάθειές μας να ενημερωθούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας όπως ζητήσαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του για την επίσημη έναρξη των εργασιών της απάντλησης, δεν δόθηκαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου σαφείς απαντήσεις ούτε για τις συνθήκες απάντλησης -πώς δηλαδή και με ποιες εγγυήσεις θα γίνει η απάντληση ποσότητας των καυσίμων- αλλά ούτε και σαφής ημερομηνία έναρξης αυτής της επιχείρησης.

ΖΗΤΑΜΕ

Από τους πολίτες του νησιού μας, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αμέσως μόλις ενημερωθούμε για την έναρξη της επιχείρησης θα το γνωστοποιήσουμε, ώστε να δηλώσουμε δυναμικά το παρόν μας στην κινητοποίηση που θα διοργανώσουμε την ημέρα εκείνη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, την ανάρτηση πανό στα οποία θα δηλώνεται ο κοινός και αμετάκλητος στόχος της ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ και απομάκρυνσης του κουφαριού του SEA DIAMOND.

Η απάντληση ποσότητας καυσίμων είναι ένα βήμα μόνο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του τελικού μας στόχου, δηλαδή της ανέλκυσης του ναυαγίου και για το στόχο αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ
ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND
ΦΗΡΑ ΘΗΡΑΣ
ΤΗΛ¨22860 22568 FAX:22860 31039 – 33646
ΘΗΡΑ 14 ΜΑΙΟΥ 2009-05-15

Κύριε Υπουργέ

Είμαστε σε μια επιτροπή αγώνα ευαισθητοποιημένων Θηραίων πολιτών, που εκπροσωπούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αγανακτισμένων συμπολιτών μας.

Προερχόμαστε από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά ο αγώνας μας δεν ανήκει σε κανένα κομματικό χώρο. Οι διαμαρτυρίες μας έχουν μόνο μια επιδίωξη: την ανέλκυση του Sea Diamond.

Όλοι μας πιστεύουμε, όπως άλλωστε και εσείς, ότι το ναυάγιο πρέπει να ανελκυστεί.
Έπρεπε να έχει ανελκυστεί!

Πέρασαν από τότε δυο ολόκληρα χρόνια, για να μάθουμε σήμερα ότι ξεκινάει η απάντληση των καυσίμων.
Η απάντληση όμως δεν είναι ανέλκυση!

Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσαμε, εφόσον επισκεφτείτε το νησί μας, να δεχτείτε μια συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών, προκειμένου να ενημερωθούμε υπεύθυνα για το χρονοδιάγραμμα ανέλκυσης του ναυαγίου και την δυνατότητα ενεργής παρακολούθησης των όποιων διαδικασιών απάντλησης – ανέλκυσης από αντιπροσώπους μας.

Οι συμπολίτες που εκπροσωπούμε θέλουν να γνωρίζουν τις διαδικασίες.
Θέλουν να μάθουν ότι το ναυάγιο έχει ημερομηνία ανέλκυσης!

Μέχρι τότε, ο αγώνας και οι διαμαρτυρίες μας θα συνεχιστούν!
Είμαστε αποφασισμένοι και υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στα παιδιά μας την συγκεκριμένη θάλασσα, όπως ακριβώς την παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας!

Είμαστε όμως και έτοιμοι να σας καλοδεχτούμε!

Με εκτίμηση
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ
ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06/05/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, με αφορμή την εκπομπή ΖΟΥΓΚΛΑ της 23.04.2009, του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, δηλώνει τα παρακάτω:
1. Η πανθηραική μεγαλειώδης κινητοποίηση της 16.10.2008 στον Πειραιά δεν ήταν υποκινούμενη από κανέναν. Πέρα από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με τον Θηραικό λαό που πρωτοστάτησε με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Θήρας, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο, τον Κοινοτάρχη Οίας, συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Κυκλάδων, λοιπών φορέων αλλά και φίλοι του νησιού μας. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν να καταστεί σαφές, για άλλη μια φορά, προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης, εδώ και δυο χρόνια μετά το ναυάγιο, απαιτούν το αυτονόητο.
Δηλαδή, την εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί το οικολογικό έγκλημα που συντελείται με την παραμονή του ναυαγίου στα νερά της καλδέρας.
Επίσης, να διατρανώσουμε το αίτημα μας για την προστασία που οφείλει η πολιτεία να παράσχει στους πολίτες της, αναλαμβάνοντας η ίδια πρωτοβουλίες για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND.
Διαφωνούμε με την άποψη να επιβαρυνθεί το κόστος της ανέλκυσης ο Έλληνας πολίτης. Ο ρυπαίνων πληρώνει και στην προκειμένη περίπτωση ρυπαίνων είναι η εταιρεία LUIS CRUISES.
2. Για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, κύρια μαθητών, δηλώνουμε με παρρησία ότι ζητήσαμε την συνδρομή κάποιων φορέων και με προθυμία ανταποκρίθηκαν η Ένωση Λεμβούχων και προσωπικά ο Κοινοτάρχης της Οίας.
3. Δηλώνουμε επίσης ότι η Συντονιστική Επιτροπή, που την αποτελεί όλος ο Θηραικός λαός, δεν υποκινείται από κανέναν ούτε και εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων. Άλλωστε αυτό θα γινόταν γνωστό στους υπεύθυνους της εκπομπής, αν κατά την διάρκεια του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, αναζητούσαν και την άποψη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία κατά την γνώμη μας, ασφαλώς θα ενδιέφερε αρκετούς τηλεθεατές.
4. Τέλος, θα μας ικανοποιούσε ιδιαίτερα δε, αν η συγκεκριμένη εκπομπή, βοηθούσε προς την κατεύθυνση της ανέλκυσης του κουφαριού, κάτι που δυστυχώς δεν διαφάνηκε. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι τη νίκη θα την φέρει ο ενωμένος αγώνας του λαού της Σαντορίνης που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος ώστε να το παραλάβουν τα παιδιά, όπως το παρέδωσαν σε εμάς, οι δικοί μας γονείς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Z SEA DIAMOND