Wednesday, October 28, 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΚΕ

ΚΚΕ
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond» από το λιμάνι της Σαντορίνης

Δυόμιση χρόνια περίπου έχουν περάσει από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στη Σαντορίνη και το πλοίο παραμένει στο βυθό της θάλασσας. Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του Υπουργείου, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα οξύνονται. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, του αρμόδιου Υπουργείου και των δημόσιων διοικητικών αρχών, ουσιαστικά, δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Louis Cruises», η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε με 55 εκατομμύρια δολάρια.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες και ανακοινώσεις δεν προχώρησε ούτε στην απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται στο ναυαγισμένο πλοίο. Μάλιστα οι εξαγγελίες του τότε Υπουργού, κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ότι «η απάντληση των καυσίμων αρχίζει και είναι γεγονός», ήταν απλώς λόγια αφού το συνεργείο το οποίο υποτίθεται ότι είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, αποχώρησε μετά από λίγες μέρες χωρίς να αντλήσει ούτε ένα λίτρο καυσίμου και χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού γιατί έγινε αυτό.
Το γεγονός πάντως είναι ότι το ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, μολύνοντας τα νερά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής γεγονός που προκαλεί τη δικαιολο¬γημέ¬νη ανησυχία των νησιωτών για το μέλλον.
Το ΚΚΕ έφερε πολλές φορές το θέμα στη Βουλή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Σαντορίνης και ζητώντας από την προηγούμενη κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση του ναυαγίου. Σήμερα επανέρχεται ζητώντας το ίδιο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
• Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να απομακρυνθούν τα ρυπογόνα υλικά από το ναυάγιο, για την άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που έχει μέσα του το βυθισμένο καράβι και πότε προβλέπεται ότι θα γίνει η ανέλκυσή του.
• Τι μέτρα θα πάρει για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης.

Οι βουλευτές
Σπύρος Χαλβατζής
Θανάσης Παφίλης
Γιώργος Μαρίνος
Διαμάντω Μανωλάκου
Σταύρος Σκοπελίτης

Sunday, October 25, 2009

ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Π.Κ. Συνασπισμού Σαντορίνης -23-10-2009

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για το ναυάγιο του Sea Diamond, θα επισκεφθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου τη Σαντορίνη και θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή στις 7μ.μ.
Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα, στις 5μ.μ., στο χώρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών στον Πύργο, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς του νησιού και τα ΜΜΕ.

Friday, October 23, 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND
Τηλ. 22860-22568 κ. Καβαλάρης, 22860-33646 κ. Ρουσσάκη


ΠΡΟΣ: Τα Νέα της Σαντορίνης
Κοινοποίηση: Νομάρχη Κυκλάδων

Θήρα, 10 Οκτωβρίου 2009

Κύριε Μυτιληναίε,

Με αφορμή τη δήλωση του Σ. Παπανδρεόπουλου (νομικού συμβούλου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) στην εκπομπή σας την 1η Οκτωβρίου 2009 σχετικώς με την υπόθεση SEA DIAMOND, τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα, δηλώνουμε τα εξής:

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα, πολύ περισσότερο στον κ. Παπανδρεόπουλο που αμείβεται από όλους εμάς τους Σαντορινιούς για να υπηρετεί την υπόθεση του SEA DIAMOND προς όφελος των πολιτών και του νησιού, να μας χαρακτηρίζει άλλοτε “φερόμενους πολίτες” ή “δήθεν ενδιαφερόμενους” για τον τόπο μας, ή “άφρονες”, “αδαείς” κ.α.

Ας γνωρίζει, ότ ο ανοίκειος αυτός τρόπος συμπεριφοράς του απέναντι στην επιτροπή αγώνα, ακουμπά όλους τους Σαντορινιούς που αγωνίζονται μαζί μας για την οριστική λύση του μέγιστου αυτού οικολογικού προβλήματος.

Με αυτά και άλλα –που κατά καιρούς πράττει ο κ. Παπανδρεόπουλος- δεν μας πείθει καθόλου ότι “εργάζεται” για το συμφέρον των Σαντορινιών. Αντιθέτως! Μέσα από δημόσια έγγραφα που έχει συντάξει και υπογράψει, φαίνεται καθαρά, ότι διαφωνεί με την ανέλκυση του SEA DIAMOND. Ταυτίζεται έτσι με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της LOUIS CRUISES που εξ’ αρχής δηλώνει ανεύθυνη για το ατύχημα του SEA DIAMOND, ενώ έχει κλείσει διά παντός τα περί ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, ότι μ΄αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπανδρεόπουλος επιδιώκει –απαξιώνοντας τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής- να υπονομεύσει τον αγώνα που εδώ και δυόμισι χρόνια δίνει σύσσωμος ο λαός της Σαντορίνης με επικεφαλείς τον Δήμαρχο του νησιού, τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς, με τη συμπαράσταση όλων των Κυκλάδων, του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, μηδέ και του Προέδρους της Δημοκρατίας εξαιρούμενου.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο κ. Παπανδρεόπουλος για να υποτιμά τη νοημοσύνη όλου αυτού του κόσμου, θεσμικών και μη, που με κατηγορηματικό τρόπο υποστηρίζουν ότι το SEA DIAMOND αποτελεί μέγα οικολογικό πρόβλημα που ξεπερνά τα θαλάσσια σύνορα της Σαντορίνης.

Εμείς πάντως του υπενθυμίζουμε το χιλιοειπωμένο:

Η ανέλκυση του SEA DIAMOND είναι επιθυμία όλων των Σαντορινιών.

Η πραγματοποίησή του είναι θέμα βούλησης της Κυβέρνησης.

Το γνωρίζουν όλοι. Το επανέλαβε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος του νησιού, Άγγελος Ρούσσος.
Το φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Γι’ αυτό άλλωστε βγήκαμε και στο δρόμο. Ξέροντας ότι σε κάποιους δεν είμαστε αρεστοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τις κινητοποιήσεις, τις δυναμικές παρεμβάσεις μας και όχι με τον εφησυχασμό, θα ασκήσουμε πίεση προς την Κυβέρνηση, ώστε να λυσει οριστικά το θέμα.

Όσο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιτπώσεων, επειδή ακριβώς δεν είμαστε ειδικοί, επειδή εδώ και δυόμισι χρόνια κανείς από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε –ως όφειλαν- για την εκπόνηση τέτοιας μελέτης –παρά τις υποσχέσεις πρώην Υπουργών.

Επειδή το ΕΛΚΕΘΕ έχει σταματήσει τις έρευνες στην καλντέρα εδώ και ένα χρόνο -όπως γνωρίζει αλλά δεν ομολογεί ο κ. Παπανδρεόπουλος- λόγω διακοπής χρηματοδότησής του από το κράτος.

Επειδή μόνο μια αξιόπιστη μελέτη θα καταδείξει την πραγματικότητα της θαλάσσιας περιοχής και θα κατοχυρώσει την καθολική απαίτηση για ανέλκυση του πλοίου,

Εμείς οι πολίτες, πήραμε μόνοι μας την πρωτοβουλία και αυτή τη φορά. Ο μόνος φορέας που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να χρηματοδοτήσει μια τέτοια μελέτη, ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

 Δεν καταλαβαίνουμε πώς και γιατί ο κ. Παπανδρεόπουλος νομιμοποιείται να επικρίνει για “όψιμο ενδιαφέρον” τον Νομάρχη Κυκλάδων, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έπραξε το αυτονόητο. Και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, αφού ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρυματα της χώρας, αναθέτει τη μελέτη σ’ ένα από αυτά. Μήπως έπρεπε να αρνηθεί, για να κοιμάται ήσυχα ο κ. Παπανδρεόπουλος;
 Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, γιατί ο κ. Παπανδρεόπουλος ενοχλείται βλέποντας τους Σαντορινιούς και πολλούς Κυκλαδίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διεκδικούν μαζικά και δυναμικά, λύση στο πρόβλημα για το καλό του νησιού και των παιδιών τους.
 Φαίνεται, ο άνθρωπος έχει ξεμείνει σε άλλες εποχές. Δεκαετίες πίσω, τότε που οι Σαντορινιοί φοβισμένοι και απληροφόρητοι, έσκυβαν το κεφάλι στην όποια φθηνή προπαγάνδα ή συμμορφούμενοι προς τις υποδείξεις των ανωτέρων…
 Λαβρος εναντίον των ευαισθητοποιημένων Σαντορινιών, ο κ. Παπανδρεόπουλος συνεχίζει:
 Μας συγκρίνει με τους Παριανούς και αποφαίνεται ότι εμείς δεν αγαπάμε τον τόπο μας –αφού εκείνοι ουδέποτε ζήτησαν μια περιβαλλοντική μελέτη για τις συνέπειες από το ναυάγιο του Ε/Γ ΣΑΜΙΝΑ- που στοιχειώνει βυθισμένο από το 2000 έξω από το λιμάνι της Πάρου.
 Συγκρίνει ακόμα και τα πλοία –άραγε με ποια ιδιότητα, του δικηγόρου ή του ναυπηγού- και καταλήγει ότι είναι πλοία ίδια σε μέγεθος και είδος. Έλεος!
 Τι ν’ απαντήσει κανείς σ’ έναν άνθρωπο που τολμά με περισσή ελαφρότητα να εξισώνει την ανθρώπινη τραγωδία των 80 νεκρών του ΣΑΜΙΝΑ με το ατύχημα του SEA DIAMOND και την εξόφθαλμη και στημένη βύθισή του στα βαθειά της καλντέρας.

Αντί απαντήσεως, εμείς τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και πιστεύουμε όλοι οι Σαντορινιοί συμπατριώτες απανταχού του πλανήτη:
 Υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα έως την οριστική δικαίωση
 Σεβόμαστε τη μνήμη των νεκρών του Ε/Γ ΣΑΜΙΝΑ
 Θυμόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από τους Παριανούς για την αυτοθυσία τους στη διάσωση τόσων ναυαγών του μοιραίου πλοίου
 Όπως θυμούνται οι Παριανοί και όλος ο κόσμος, την αυτοθυσία των Σαντορινιών να σώσουν όλους τους επιβαίνοντες του SEA DIAMOND.
 Κλείνοντας, επιστρέφουμε στον κ. Παπανδρεόπουλο το “οψόμεθα εις Φιλίππους”
 Εμείς οψόμεθα εις Θήραν. Θα είμαστε εδώ. Και τότε στην πρώτη γραμμή. Όταν το SEA DIAMOND θα αποτελεί “μαύρο και τρισάθλιο” παρελθόν για το νησί μας.
 Ουαί άφρονες Γραμματείς και Φαρισαίοι! που θα σπεύσουν μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα να υπερθερματίσουν, δηλώνοντας ότι συνέβαλαν κι αυτοί στην ανέλκυση του ναυαγίου…



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

Tuesday, October 6, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΘΗΡΑ Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΗΡΑ Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων πολιτών, που εδώ και δυο χρόνια, αγωνιζόμαστε, μαζί με όλο το Θηραϊκό λαό και τους φορείς του νησιού μας, για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND από τον βυθό της καλντέρας Σαντορίνης, σας ενημερώνουμε ότι
Οι υποσχέσεις των αρμοδίων, ότι δρομολογούνται βήματα με σκοπό την οριστική λύση του τεράστιου αυτού οικολογικού προβλήματος που απειλεί τον τόπο μας, δυόμιση χρόνια τώρα, κατέληξαν, για άλλη μια φορά σε εμπαιγμό των κατοίκων της Σαντορίνης.
Μετά την επιχείρηση ‘ φιάσκο’ της απάντλησης των καυσίμων από το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο στις αρχές Ιουνίου- ουδείς από την πολιτεία είναι σε θέση να ενημερώσει τον Θηραϊκό λαό για το τι ακριβώς συνέβη. Αν απαντλήθηκαν ή όχι καύσιμα από το κουφάρι του Sea Diamond, σε τι ποσότητες και τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Οι αγωνιώδεις και επίμονες προσπάθειες μας για επίσημη ενημέρωση πάνω στο θέμα, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις περαιτέρω κινήσεις, πέφτουν εδώ και μήνες στο κενό, καθώς ούτε και οι τοπικοί φορείς του νησιού πήραν την πρωτοβουλία να μας ενημερώσουν σχετικώς.
Οι υποσχέσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, σχετικώς με την ανάθεση σε επιστημονικό φορέα σύνταξης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραμονή του ναυαγίου στο βυθό, παραμένουν έως αυτήν την ώρα, ανεκπλήρωτες.

Με το σημερινό δελτίο τύπου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

την αδιαφορία και τον εμπαιγμό εκ μέρους των υπευθύνων οργάνων της Πολιτείας και

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα.
Α. Συνεχίζουμε το διάλογο με όλους τους φορείς της Πολιτείας (κόμματα, Βουλή, εκκλησία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), καθώς και όλοι ανεξαιρέτως έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα του ναυαγίου, ως μέγα εθνικό θέμα που απαιτεί οριστική λύση.
Β. Συνεχίζουμε τον αγώνα και με δυναμικές κινητοποιήσεις, στο επόμενο διάστημα, καθόσον συνεχίζεται η αδιαφορία και η κοροϊδία σε βάρος του Θηραϊκού λαού.

…Σε αυτόν τον αγώνα μας, ζητάμε τη συμπαράσταση των ΜΜΕ για την δημοσιοποίηση του προβλήματος που απειλεί το μοναδικό σε ομορφιά και αξία θαλάσσιο οικοσύστημα του νησιού μας.
Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την ανακοίνωση – καταγγελία μας καθώς και το DVD , το οποίο έχουμε αναρτήσει στο ytube στην παρακάτω διεύθυνση και το οποίο είναι χωρισμένο σε 8 μέρη http://www.youtube.com/view_play_list?p=9E55E7156EACA572,
περιεχόμενο του οποίου είναι η πορεία της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα, αλλά και οι θέσεις έγκριτων επιστημόνων της χώρας μας για το εφικτό της ανέλκυσης του Κ/Ζ SEA DIAMOND.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Z SEA DIAMOND

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 12.07.2009

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND


Πληροφορίες: Σπύρος Καβαλάρης
Τηλ. 22860-22568

Μαρία Αργυρού
6944 514 234

Προς
Επαρχείο, Δήμο, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Δημ. Επιχειρήσεις, Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης,
Φορείς, Συλλόγους, Σωματεία ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ



Θήρα 12-7-2009


Κύριοι,

Τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ SEA DIAMOND, σας καλούμε την Τετάρτη 15/7/2009 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών στον Πύργο, όπου συνεδριάζουμε, ώστε να συζητήσουμε για την υπόθεση της παραμονής του ναυαγίου στην καλντέρα της Σαντορίνης, μετά μάλιστα και τις δυαάρεστες εξελίξεις στην επιχείρηση της απάντλησης των καυσίμων. Επίσης, να ανταλλάξουμε απόψεις, να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε από κοινού για τις παρά πέρα κινήσεις μας.

Η αγωνία όλου του Θηραϊκού λαού αλλά και η αγανάκτησή μας πιστεύουμε ότι μας ενώνει όλους –Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλόγους και σωματεία του νησιού μας- προς κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος, από την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου.

Με δεδομένο το γεγονός της ευαισθησίας που έχετε δείξει όλοι οι επαγγελματίες του νησιού αλλά και της επιθυμίας σας να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την οριστική λύση αυτού του τεράστιου οικολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στο αγωνιώδες αυτό αίτημά μας.


Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής

Ενημέρωση για το ναυάγιο του Sea Diamond -Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009 και ώρα 8:00

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών συνεχίζοντας τον αγώνα της για
την Ανέλκυση του Sea Diamond, καλεί όλους τους κατοίκους της Σαντορίνης
την
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009 και ώρα 8:00
στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο,
σε μια υπόθεση που αφορά όλους μας.
Ο συμπατριώτης μας καθηγητής και μέλος της επιτροπής, κ. Λουκάς Λυγνός
παρουσιάζει μία εργασία - ενημέρωση με θέμα:
«Μια ’Κατάδυση’ στο Χρονικό του Ναυαγίου
για την ‘Ανέλκυση’ της Αλήθειας»
Η παρουσία όλων μας δίνει δύναμη και συνέχεια στον αγώνα μας.
Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέλκυση του K/Z Sea Diamond 22-06-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΗΡΑ, 22/06/2009

Με κλιμάκωση του αγώνα για την ανέλκυση του ναυαγίου του K/Z Sea Diamond θα απαντήσουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης μετά τη φαρσοκωμωδία που εξελίχτηκε η επιχείρηση της απάντλησης των καυσίμων από το ναυάγιο του K/Z Sea Diamond.
Παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του ΥΕΝΑΝΠ περί απάντλησης των πετρελαιοειδών και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο του K/Z Sea Diamond, και εγγυήσεων για πιθανή μελλοντική ρύπανση, η επιχείρηση της απάντλησης διακόπηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο 14/6/09, όταν αναχώρησε το ειδικό σκάφος που διενεργούσε την επιχείρηση της απάντλησης.
Η διακοπή της επιχείρησης της απάντλησης άφησε πίσω της αναπάντητες απορίες και ερωτηματικά σε όλους μας που εδώ και δύο χρόνια αγωνιζόμαστε για την ανέλκυση του τοξικού αυτού σκουπιδιού, από τη μοναδική στο κόσμο καλντέρα της Σαντορίνης, ερωτηματικά σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη κατά το διάστημα των 18 ημερών, διάστημα λιγότερο από τις τρεις εβδομάδες που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση ότι θα διαρκούσε η επιχείρηση απάντλησης των πετρελαιοειδών.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εκφράζοντας τη διαμαρτυρία και αγανάκτηση όλου του Θηραϊκού λαού για τη κοροϊδία της δήθεν απάντλησης, διεκδικούν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα από το Δήμο Θήρας όχι μόνο για την απάντληση των καυσίμων του πλοίου, που δεχθήκαμε ότι θα είναι ένα πρώτο βήμα για την ανέλκυση, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Υπουργός, αλλά κυρίως για το πότε θα ξεκινήσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη παραμονή του ναυαγίου στο βυθό της Σαντορίνης, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Υπουργός κ. Παπαληγούρας κατά την επίσκεψη του στο νησί.
Σε αντίθετη περίπτωση τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την ανέλκυση δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να κερδηθεί ο κοινός στόχος, που δεν είναι άλλος από την ανέλκυση του K/Z Sea Diamond.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
για την Ανέλκυση του K/Z Sea Diamond