Friday, May 16, 2008

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨"ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ"

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ-ΠΟΥ ΠΑΜΕ-ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ γιατί το ναυάγιο του Sea Diamond παραμένει ακόμα στον βυθό της Καλντέρας.
ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν μας πληροφορεί υπεύθυνα για τους κινδύνους που κρύβει μέσα του το ναυαγισμένο κουφάρι.
ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ για τις συνέπειες που θα υποστεί αργά ή γρήγορα το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας.
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΙΛΉ για την υγεία την δική μας, για την υγεία των παιδιών μας αλλά και για το μέλλον της οικονομίας του τόπου μας.
Και τέλος ΑΠΟΡΟΥΜΕ γιατί η πολιτεία εδώ και ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του Sea Diamond ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ!
Και όχι μόνο! Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις τους για ανέλκυση του ναυαγίου οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα!
Θεωρούμε ότι μας ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ!
Οι Θηραίοι πολίτες ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΜΕ!
Και είπαμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Έτσι ξεκίνησε η κίνηση των Θηραίων Πολιτών. Ήταν στις 25 Γενάρη 2008.Το ραντεβού δόθηκε στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων (SANTO).
Εκεί ύστερα από πρωτοβουλία κάποιων ευαισθητοποιημένων Σαντορινιών, συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες που ένωσαν τις φωνές τους σε ένα κοινό στόχο.
Να πιέσουν την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς ώστε το ναυάγιο του Sea Diamond
να ανελκυστεί από την καλντέρα.
Καρπός της πρώτης αυτής συνάντησης του κόσμου της Σαντορίνης ήταν η συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών.
Μετά το ψήφισμα που εκδόθηκε την νύχτα εκείνη και το οποίο παραδόθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ακολούθησαν:
Α) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη ανθρώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας και συζήτησης τους με τον Δήμαρχο Θήρας (στην συζήτηση προσκλήθηκε από το Δημαρχείο και εκπρόσωπος της Συντονιστικής κατόπιν αιτήματος μας να συμμετέχουμε σε όλες τις ενέργειες που γίνονται με θέμα το ναυάγιο).
Β) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Ενημέρωση των οικολογικών οργανώσεων για την ύπαρξη της συντονιστικής επιτροπής και έκκληση για βοήθεια. Ανταποκρίθηκαν το Αρχιπέλαγος, η Δράση για τη Σαντορίνη και το WWF .
Γ) Αρχές Φεβρουαρίου 2008 - Συλλογή υπογραφών από τους Θηραίους Πολίτες με αίτημα την ανέλκυση του ναυαγίου. Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Δ) 11 Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού ναυτιλίας Π. Καμμένου και ενημέρωση την ίδια ημέρα από τον υφυπουργό και τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για τις μέχρι τότε κινήσεις τους αλλά και για αυτές που θα ακολουθούσαν . Υπήρξε δέσμευση του υφυπουργού για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Ε) 17 Φεβρουαρίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Φηρών. Εκεί, ένα πλήθος κόσμου με επικεφαλής τον δεσπότη μας κύριο Επιφάνειο έδωσε προς όλους τους υπευθύνους, το ηχηρό μήνυμα ΠΩΣ ΟΙ ΘΗΡΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση προσκλήθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι όμως δεν παραβρέθηκαν , όλα τα κόμματα καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σ΄Τ) 22 Φεβρουαρίου 2008 - Η Συντονιστική επιτροπή απευθύνθηκε στον Δήμο και ζητήσαμε επισήμως να μας παραδοθούν εγγράφως η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, η αλληλογραφία με την εταιρία, έγγραφα για τις επικίνδυνες ουσίες που διαθέτει το πλοίο και αλληλογραφία με το ΥΕΝ . Μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό ο Δήμος Θήρας.
Ζ) 22 Φεβρουαρίου 2008 - Η Συντονιστική επιτροπή απευθύνθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας με το ίδιο αίτημα: να μας δοθούν εγγράφως όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα αλλά και ενημέρωση για τις ενέργειες τις σχετικές με την απορρύπανση, απάντληση και ανέλκυση του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό.
Η) 23 Φεβρουαρίου 2008 - Αίτημα της Συντονιστικής επιτροπής για ενημέρωση από τους δικηγόρους του Λιμενικού Ταμείου με αφορμή την επίσκεψη τους στην Σαντορίνη. Το αίτημα μας αυτό ικανοποιήθηκε.
Θ) 29 Φεβρουαρίου 2008 - Αίτημα της Συντονιστικής επιτροπής για ακρόαση από τον Πρωθυπουργό. Μέχρι σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό.
Ι) 16 Μαρτίου 2008 - Διοργάνωση ημερίδας με θέμα την ενημέρωση για τις επιπτώσεις του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μας με ομιλητές τον Π.Βούρο –Περιβαλλοντολόγο της νομαρχίας Κυκλάδων, τον Θ. Τσιμπίδη -Διευθυντή του ινστιτούτου θαλάσσιας και περιβαλλοντικής έρευνας Αιγαίου, Μ. Δημητριάδου- καθηγήτρια αγγλικών στο ΕΠΑΛ Θήρας και υπεύθυνη εργασιών του τομέα περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς (από αυτούς δεν παρουσιάστηκε κανείς). Επίσης όλα τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κ) 29 Μαρτίου 2008 - Δυναμική παρουσία της Συντονιστικής επιτροπής στο Μπελλώνειο κατά την επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Επίτροπου για το περιβάλλον Σταύρου Δήμα.
Λ) 05 Απριλίου 2008 - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Αθηνιού κατά την μαύρη επέτειο του ναυαγίου με την συμμετοχή των λεμβούχων Θήρας και όλων των τουριστικών σκαφών και των ψαράδων του νησιού. Μπροστάρης και σε αυτήν την εκδήλωση μας ήταν ο Δεσπότης Επιφάνειος.
Στην Εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς της Σαντορίνης, τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην συγκέντρωση δεν παρέστησαν ο Δήμαρχος Θήρας και εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου.
Μ) Τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής έδωσαν δυναμικό παρόν στο Μπελλώνειο κατά την επίσκεψη του υπουργού τουρισμού ‘Άρη Σπηλιωτόπουλου στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με κεντρικό μήνυμα: Σώστε τον Τουρισμό-Ανέλκυση τώρα.

Ο αγώνας της πρωτοβουλίας των πολιτών θα συνεχίσει μέχρι τέλους.
Ο αγώνας για την ανέλκυση θα είναι μακρύς. Εμείς οι πολίτες που πήραμε την πρωτοβουλία, το γνωρίζουμε. Γι’αυτό και θα είμαστε ανυποχώρητοι περιμένοντας να σταθουν δίπλα μας και άλλοι πολίτες.
Να γίνουμε πολλοί. Να γίνουμε όλοι.
Γιατί όλοι μαζί θα πιέσουμε δυναμικά. Θα πετύχουμε. Το ναυάγιο θα ανελκυστεί.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
www.save-santorini.blogspot.com

No comments: