Saturday, April 19, 2008

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. κος. Γ. ΧΡΟΝΗΣ δηλώνει: "Eάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη"

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΗΣ Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. «Ισως λύση με το νερό κάτω από τη θάλασσα»
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ


Ο καθηγητής Γεώργιος Χρόνης είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία ερευνητής στον χώρο της θαλάσσιας έρευνας. Μιας έρευνας που ξεκίνησε παρεΐστικα στη δεκαετία του '70, από το περίπτερο του Τροκαντερού, στο Π. Φάληρο. Εδώ και χρόνια, είναι στο τιμόνι του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στη Μεσόγειο, ενώ η θαλάσσια έρευνα στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με ένα όνομα: «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών». Είναι αυτό που έχει «σηκώσει» στους ώμους του περιστατικά όπως: η ανέλκυση του «Σινούκ» στη Χαλκιδική, το ναυάγιο του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη, τις πτώσεις των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. Τα διεκπεραίωσε όλα με επιτυχία. Τελευταία, ανακάλυψε και χαρτογράφησε με ίδιους πόρους υποθαλάσσιες πηγές γλυκού νερού, οι οποίες ίσως να δώσουν λύση στο πρόβλημα που λέγεται «νερό».

«Στην περιοχή Στούπας Μεσσηνίας χάνονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού κάτω από τη θάλασσα».
Δώστε μας το στίγμα του ΕΛΚΕΘΕ.
«Απασχολεί 450 άτομα με κτιριακά συγκροτήματα σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο, με 2 ερευνητικά σκάφη, 1 βαθυσκάφος, 3 υποθαλάσσια ρομπότ, με το μοναδικό σύστημα πρόγνωσης κατάστασης των θαλασσών, τα δύο ενυδρεία, τον "Θαλασσόκοσμο" και το ενυδρείο της Ρόδου, με 160 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα».
Σε μόνιμη βάση, τι παρακολουθείτε;
«Τα έργα του αγωγού της Ψυτάλλειας στον Σαρωνικό για 30 χρόνια, τις επιπτώσεις από την απόρριψη σκουριάς στον θαλάσσιο χώρο του Β. Ευβοϊκού από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, για 20 χρόνια. Από το 1976 γίνεται και η παρακολούθηση του Θερμαϊκού Κόλπου, με μεγάλες όμως διακοπές. Η καταγραφή των αλιευτικών αποθεμάτων της χώρας, καθώς και η εφαρμογή της Οικολογικής Οδηγίας για τα Νερά μπορούν να ενταχθούν σε ένα είδος εθνικών ερευνητικών πολιτικών και αυτές υπό τον φόβο των προστίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο ρόλος σας στον χώρο της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας;
«Είναι σημαντικός, γιατί μας τον ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι, μέσα από το 6ο Πλαίσιο της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Ερευνα των Οικοσυστημάτων και τις Κλιματικές Αλλαγές, βρέθηκε το ΕΛΚΕΘΕ να συντονίζει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι σαφώς μια αναγνώριση για τη χώρα».
Τελευταία χαρτογραφήσατε υποθαλάσσιες πηγές γλυκού νερού.
«Εχω λόγους να πιστεύω ότι χάνονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού στον υποθαλάσσιο χώρο τής ανατολικής, κυρίως ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην περιοχή της Στούπας Μεσσηνίας χαρτογραφήσαμε υποθαλάσσιες πηγές σε βάθος περίπου 30μ., με παροχές που πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ποιοτικά, το νερό αυτό που χάνεται στη θάλασσα είναι καλύτερο από το πόσιμο».
Η χαρτογράφηση αυτή έγινε με δική σας πρωτοβουλία;
«Και χωρίς χρηματοδότηση, από το κράτος. Είναι προφανές ότι οικονομικά το κέντρο δεν αντέχει σε παραπέρα αυτοχρηματοδοτήσεις τέτοιων ανακαλύψεων. Ηρθε η ώρα ενός εθνικού σχεδιασμού, για να δοθεί λύση στο μέγα πρόβλημα που λέγεται "νερό"».
Κληθήκατε πέρυσι στο ναυάγιο του «Sea Diamond».
«Το ΕΛΚΕΘΕ κλήθηκε να συμμετάσχει στις έρευνες για την ανεύρεση του "μαύρου κουτιού" και να προχωρήσει στην επισκόπηση του ναυαγίου μέσω λεπτομερούς βιντεοσκόπησης. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς το όλο έργο. Σήμερα μάς οφείλει ακόμη το ΥΕΝ τις δαπάνες της όλης επιχείρησης, χωρίς να διερωτάται κανείς πού βρέθηκαν τα χρήματα αυτά (82.000 Α) για να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση».
Η ρύπανση είναι ορατή;
«Το ναυάγιο βρίσκεται σε μια θέση επικίνδυνη σε ό,τι αφορά την ισορροπία του. Η κλίση του πυθμένα είναι πολύ μεγάλη και με τον πρώτο σεισμό θα φύγει προς το βάθος της Καλντέρας, με ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημιά. Χρειάζεται απάντηση εδώ και τώρα. Ενα μεγάλο μέρος των καυσίμων διέρρευσε και περισυλλέχθηκε τις πρώτες ημέρες. Η διαρροή του υπόλοιπου γίνεται σταδιακά. Την παρακολουθούμε. Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του ΕΛΚΕΘΕ;
«Εχουμε σχεδιάσει δίπλα στο Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος τη δημιουργία ενός πάρκου εκλαΐκευσης της θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας. Εχουμε σχεδιάσει και προτείνει τη χαρτογράφηση όλων των υποθαλάσσιων πηγών "γλυκών νερών" και την εκμετάλλευσή τους. Τη δημιουργία Μητροπολιτικού Ενυδρείου στο Λεκανοπέδιο. Τη δημιουργία εργαστηρίων παραγωγής κόκκινου τόνου και, βέβαια, την ανάπτυξη των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων σε νέους τομείς».
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της θαλάσσιας έρευνας;
«Κρύβομαι από τους τοπικούς διευθυντές της ΔΕΗ για να μη μου κόψουν το ρεύμα, αφού η Πολιτεία δεν πληρώνει καμία ανελαστική δαπάνη. Η ΚΕΔ διεκδικεί αναδρομικά ενοίκια και ποσοστά επί των εισιτηρίων του Ενυδρείου Θαλασσόκοσμος, τα οποία αρνούμαι να πληρώσω, γιατί αρνείται να καλύψει τα χρέη το υπουργείο Οικονομικών. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου διεκδικεί αναδρομικά αυξήσεις της τάξης του 700% από παλιές οφειλές ενοικίων».
Μιλάτε για έλλειψη χρηματοδότησης;
«Απογοητεύομαι όταν βλέπω ότι δεν δίνουν χρήματα για το σέρβις δεκαετίας του βαθυσκάφους και των υποβρύχιων οχημάτων. Δυστυχώς, οδηγούνται σε παροπλισμό. Είναι πραγματικά κρίμα μια επένδυση πάνω από 5 εκατ. ευρώ να χαθεί. Η έρευνα, μάλλον, δεν αποτελεί προτεραιότητα σήμερα». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/04/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=72871056

No comments: