Wednesday, October 29, 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστκή Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond, εκφράζει τις ευχαριστίες της, καίτοι είναι υποχρέωση όλων μας, προς όλους τους συμπατριώτες και φίλους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Πειραιά και την πορεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μπορεί το αποτέλεσμα της ιστορικής, για τους αγώνες των Σαντορινιών, ημέρας της 16ης Οκτωβρίου 2008 να μην ήταν το αναμενόμενο, αφού ούτε δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου της ανέλκυσης του ναυαγίου, αλλά ούτε και χρονοδιάγραμμα τέθηκε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα. Είναι όμως πεποίθηση όλων ότι ο Θηραϊκός λαός με την ομοψυχία του και την ενότητά του έδωσε εξετάσεις και πήρε ΑΡΙΣΤΑ.

Με αυτήν την ομοψυχία και την ενότητα, θα δώσουμε και τους επόμενους αγώνες, αφού ο αγώνας -υπόσχεση που δόθηκε από όλους- θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την ενότητα αυτή και την ομοψυχία των Θηραίων και φίλων της Σαντορίνης ανεξάρτητα από κόμματα ή άλλες σκοπιμότητες και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν από όποια θέση κι αν βρίσκεται να διχάσει τον ενωμένο και ιερό αυτό αγώνα που δίνει ο Θηραϊκός λαός.

Οι διαφοροποιήσεις ορισμένων από τις θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, οι οποίες παραμένουν σταθερές και αμετακίνητες, δεν φοβίζουν ούτε πτοούν κανένα Σαντορινιό.

Εμείς απαιτούμε από την Πολιτεία μας να μας προστατεύσει, ως οφείλει, ανελκύνοντας το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου από τα γαλανά νερά της καλντέρας, όσο γρηγορότερα γίνεται.

Στο θέμα της ανέλκυχης του Sea Diamond είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Ενιαίο έργο, ενιαία μελέτη, ενιαία χρηματοδότηση. Ταυτόχρονη απάντληση καυσίμων και ανέλκυση του ναυαγίου. Δεν θα δεχθούμε σε καμμία περίπτωση μεμονωμένα το έργο της απάντλησης των καυσίμων για να μείνει στη συνέχεια το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου για πάντα στο βυθό.

Και ζητάμε την ανέλκυση, όχι καταβάλλοντας το κόστος του εγχειρήματος οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, αλλά ο εφοπλιστής LOUIS, αφού αυτός είναι ο ρυπαίνων, δηλαδή αυτός που προκάλεσε το οικολογικό αυτό έγκλημα στο νησί μας.

Τον δικαστικό αγώνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν θα τον δώσει ο Θηραϊκός λαός, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Οφείλει να τον δώσει η Πολιτεία, διά των θεσμικών της οργάνων, όπως οφείλει, πρωτίστως, να προστατεύσει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Πολύ περισσότερο, αφού το Αιγαίο δεν είναι μόνο μία ελληνική θάλασσα αλλά αποτελεί και το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Από τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών

No comments: