Friday, October 10, 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ K/Z SEA DIAMOND

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

6/10/2008


Προς τη «Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών
για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND»

Φίλες, φίλοι, πολίτες της Σαντορίνης,
που αγωνίζεστε με πείσμα, ανιδιοτέλεια και καθαρή σκέψη για τη σωτηρία της Καλντέρας,

σας ευχαριστούμε για την από 9 Σεπτεμβρίου 2008 επιστολή σας και για τα άλλα κείμενα που μας στείλατε μαζί με το «Ψήφισμα Θηραίων Πολιτών» με πάνω από 2600 υπογραφές. Στη συνεδρίαση μας της Τετάρτης, 24/09/2008, ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενό της και για τις πρωτοβουλίες σας. Οι έγκυρες επισημάνσεις και πληροφορίες που περιέχει η επιστολή σας, μαζί με τις συνεχείς ανακοινώσεις σας, αποτελούν για μας μία από τις πιο αξιόπιστες και σταθερές πηγές παρακολούθησης των εξελίξεων.
Όπως γνωρίζετε, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις Κυκλάδες, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στην Ευρώπη έχει εκδηλώσει έμπρακτα με πολλαπλές παρεμβάσεις τόσο το μεγάλο ενδιαφέρον του για το επίδικο και κρίσιμο πρόβλημα, όσο και τη συμφωνία του με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών (α. Για τη συνέχιση των εργασιών απορρύπανσης, β. Για την άμεση απάντληση των καυσίμων, γ. για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου), καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική του κριτική και τις δικές του προτάσεις και θέσεις. Τη συμπαράσταση μας, τη συμπαράταξη και τη συμπόρευση στους κοινούς στόχους εκφράζουμε και σήμερα με την ευκαιρία αυτής της επιστολής.
Θεωρούμε ότι χωρίς τη δική σας δράση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα παρέμεναν μέχρι σήμερα ζωντανές, επίκαιρες και ρεαλιστικά διεκδικήσιμες οι προσδοκίες για την επιστημονικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά έγκυρη κα υπεύθυνη διαχείριση της απειλούμενης οικολογικής κρίσης στο νησί σας. Αποδεικνύετε με τη δράση σας αυτό που αποτελεί πεποίθηση μας, ότι δηλαδή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών δε μπορούμε να την εμπιστευτούμε στους κανόνες και στους όρους της αγοράς και μάλιστα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Μπορούμε αντίθετα να την εμπιστευτούμε στους κανόνες και στους όρους της ενεργού συμμετοχής και δράσης των πολιτών, στους κανόνες και στους όρους της δράσης των κοινωνικών κινημάτων.
Γνωρίζουμε, όπως και εσείς γνωρίζετε, ότι δυστυχώς τίποτε ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά και ότι καμία αξιόπιστη λύση δε είναι βέβαιη. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί 18 μήνες μετά το ναυάγιο εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, αδιαφάνεια, απαράδεκτες καθυστερήσεις, απουσία σοβαρού προγραμματισμού και από απίστευτες ανακολουθίες οι οποίες γεννούν πάμπολλα ερωτηματικά. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η κυβερνητική αναξιοπιστία μπορεί να οφείλεται σε σκοπιμότητες. Φαντάζει αδιανόητο!
Όμως, είτε η αναξιοπιστία και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης οφείλονται σε πιέσεις και εκβιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων και σε εξαρτήσεις από αυτά, είτε οφείλονται σε ανικανότητα οργάνωσης, σχεδιασμού και λήψης μελετημένων αποφάσεων, είτε οφείλονται στις νεοφιλελεύθερης έμπνευσης επιλογές αποφυγής του κόστους για την προστασία κοινωνικών αγαθών όπως είναι το περιβάλλον, είτε τέλος – το πιθανότερο – οφείλονται και στα τρία μαζί, εμείς, με πλήρη γνώση της σοβαρότητας αλλά και των πολλαπλών δυσκολίων διαχείρισης του κρίσιμου αυτού προβλήματος,

λέμε:

ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!
ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕ
ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ.
Η ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ….ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ….ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΣΣΑ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ – ΦΥΣΙΚΟ «ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ»
ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Γι’ αυτό,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το πρωί της 16ης Οκτωβρίου θα είναι μαζί σας στη μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση στο Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, μαζί με το Μητροπολίτη, το Δήμαρχο, το Επαρχιακό, το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια της Θήρας, μαζί με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, τους κοινωνικούς φορείς και τους κατοίκους του νησιού, μαζί με τις Σαντορινιές και τους Σαντορινιούς, Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες κατοίκους του Πειραιά και της Αττικής.
Γι’ αυτό,
ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλους τους τρόπους και να στηρίζει τον αγώνα σας για την άμεση, καλά οργανωμένη και επιστημονικά υπεύθυνη έναρξη των εργασιών απάντλησης των καυσίμων και των άλλων ρυπογόνων ουσιών και ανέλκυσης του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας.

Με φιλικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Κοιν: Υπουργό Ε.Ν.Α.Ν.Π. Νομάρχη και Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, Έπαρχο
και Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου
Θήρας, Τοπικά Συμβούλια Δημοτικών Διαμερισμάτων Θήρας, Πρόεδρο και
Κοινοτικό Συμβούλιο Οίας Θήρας

No comments: