Friday, October 10, 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 07/10/2008

Έχει περάσει ήδη ενάμιση χρόνος από την ημέρα που συνέβη το τραγικό ναυτικό ατύχημα του SEA DIAMOND και το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό και να απειλεί το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον με τις επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης έχουν διαχειριστεί μέχρι σήμερα με απόλυτη υπευθυνότητα το ζήτημα, η σοβαρότητα όμως και το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του κράτους με τα αρμόδια θεσμικά του όργανα.
Ο Λαός και οι φορείς της Σαντορίνης εκφράζουν δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία τους γιατί παρά τις υποσχέσεις, διακηρύξεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της απάντλησης και της ανέλκυσης του πλοίου.
Οι Σαντορινιοί έχουν κουραστεί να ακούν για διαδικαστικά προβλήματα, για νομικές εμπλοκές και για γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Έχουν απηυδήσει να βλέπουν το επίσημο κράτος να περιγράφει το πρόβλημα αλλά να μην το λύνει. Απαιτούν άμεση δράση. Απαιτούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Απαιτούν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση την ασφαλή ανέλκυση του SEA DIAMOND. Οι πολίτες της Σαντορίνης ούτε αθωώνουν ούτε απαλλάσσουν την πλοιοκτήτρια εταιρία από τις ευθύνες της, απαιτούν όμως από την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της και να μην φορτώνει στις πλάτες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου το βαρύ φορτίο της επίλυσης του προβλήματος.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ως βουλευτής του νομού, εκφράζοντας και τη θέση του ΠΑ. ΣΟ. Κ . δηλώνω την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στον αγώνα του Λαού της Σαντορίνης για να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν η απειλή της ρύπανσης από το βυθισμένο SEA DIAMOND.
Θα συμμετέχω ενεργά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του Λαού της Σαντορίνης και με την κοινοβουλευτική μου δράση θα συμβάλλω στην επίσπευση των πρωτοβουλιών που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του SEA DIAMOND από τον βυθό της Σαντορίνης.
Η Σαντορίνη είναι το διαμάντι μας και δεν θα αφήσουμε το κουφάρι του SEA DIAMOND να θαμπώνει τη λάμψη του.

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

No comments: