Friday, May 22, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ - 21 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ Κ/Ζ SEA DIAMOND


Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία του κόσμου της Σαντορίνης και όχι μόνο, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η απάντληση ποσότητας καυσίμων από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, ώστε να ακολουθήσει ομαλά και η ανέλκυση:

- επειδή μέχρι στιγμής καμιά επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τις εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω διαρροή ρυπογόνων ουσιών στο μέλλον

- επειδή κυρίως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής οι εγγυήσεις εκείνες, ώστε κατά την διάρκεια των εργασιών να μην μετατοπισθεί ή διαφοροποιηθεί η σημερινή θέση και κατάσταση του ναυαγίου, ώστε να καθίσταται αδύνατη η ανέλκυση

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Από το λιμενικό ταμείο, ως εκ του νόμου αρμόδιο αλλά και τους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σε ανοιχτή ενημέρωση, να μας πληροφορήσουν για τις προδιαγραφές του εγχειρήματος της απάντλησης.

Στην περίπτωση που -ως πολίτες, δεν ενημερωθούμε όπως απαιτούμε- θεωρούμε από τώρα ότι η άρνηση αυτή, υποκρύπτει σκοπιμότητα και πως οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας καθίστανται ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και ΥΠΟΛΟΓΟΙ απέναντι στον λαό της Σαντορίνης, καθ’ όσον εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θεωρούμε ότι το έργο της απάντλησης των καυσίμων έπρεπε να είναι ενιαίο με το έργο της ανέλκυσης, όπως άλλωστε είχε επίσημα δηλωθεί αρχικά από τους Υπουργούς και παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ, αλλά και υπευθύνων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να δηλώσουμε για μια ακόμα φορά, ότι οι λόγοι που επιμένουμε στην ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND από τον βυθό της καλντέρας παραμένουν οι ίδιοι.

Α. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα των υλικών που φέρει το ναυάγιο και τα οποία το καθιστούν μια τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας -καθώς καμιά επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί- ώστε να μας πείσει και καθησυχάσει για το αντίθετο.

Β. Είναι σαφές ό,τι όσο το ναυάγιο του SEA DIAMOND παραμένει στο βυθό, η Σαντορίνη και το μέλλον του τουρισμού της, καθίστανται όμηροι ανταγωνιστικών συμφερόντων, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκδηλωθούν και να μας βλάψουν.

Γ. Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε ότι το καθολικό αίτημα για πλήρη ενημέρωση -ώστε να πειστούμε- σχετικά με το εφικτό της ανέλκυσης, καθίσταται αναγκαίο και επιτακτικό.

Εφόσον, εντός μιας εβδομάδας, αυτό δεν ικανοποιηθεί από τους αρμόδιους, εμείς τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δηλώνουμε ότι η αγωνία και η ανησυχία μας, θα εκφραστούν μαζικά με δυναμική συγκέντρωση, όλου του κόσμου της Σαντορίνης.

No comments: