Friday, October 23, 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND
Τηλ. 22860-22568 κ. Καβαλάρης, 22860-33646 κ. Ρουσσάκη


ΠΡΟΣ: Τα Νέα της Σαντορίνης
Κοινοποίηση: Νομάρχη Κυκλάδων

Θήρα, 10 Οκτωβρίου 2009

Κύριε Μυτιληναίε,

Με αφορμή τη δήλωση του Σ. Παπανδρεόπουλου (νομικού συμβούλου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) στην εκπομπή σας την 1η Οκτωβρίου 2009 σχετικώς με την υπόθεση SEA DIAMOND, τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα, δηλώνουμε τα εξής:

Δεν επιτρέπουμε σε κανένα, πολύ περισσότερο στον κ. Παπανδρεόπουλο που αμείβεται από όλους εμάς τους Σαντορινιούς για να υπηρετεί την υπόθεση του SEA DIAMOND προς όφελος των πολιτών και του νησιού, να μας χαρακτηρίζει άλλοτε “φερόμενους πολίτες” ή “δήθεν ενδιαφερόμενους” για τον τόπο μας, ή “άφρονες”, “αδαείς” κ.α.

Ας γνωρίζει, ότ ο ανοίκειος αυτός τρόπος συμπεριφοράς του απέναντι στην επιτροπή αγώνα, ακουμπά όλους τους Σαντορινιούς που αγωνίζονται μαζί μας για την οριστική λύση του μέγιστου αυτού οικολογικού προβλήματος.

Με αυτά και άλλα –που κατά καιρούς πράττει ο κ. Παπανδρεόπουλος- δεν μας πείθει καθόλου ότι “εργάζεται” για το συμφέρον των Σαντορινιών. Αντιθέτως! Μέσα από δημόσια έγγραφα που έχει συντάξει και υπογράψει, φαίνεται καθαρά, ότι διαφωνεί με την ανέλκυση του SEA DIAMOND. Ταυτίζεται έτσι με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της LOUIS CRUISES που εξ’ αρχής δηλώνει ανεύθυνη για το ατύχημα του SEA DIAMOND, ενώ έχει κλείσει διά παντός τα περί ανέλκυσης του SEA DIAMOND.

Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, ότι μ΄αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπανδρεόπουλος επιδιώκει –απαξιώνοντας τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής- να υπονομεύσει τον αγώνα που εδώ και δυόμισι χρόνια δίνει σύσσωμος ο λαός της Σαντορίνης με επικεφαλείς τον Δήμαρχο του νησιού, τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς, με τη συμπαράσταση όλων των Κυκλάδων, του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, μηδέ και του Προέδρους της Δημοκρατίας εξαιρούμενου.

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο κ. Παπανδρεόπουλος για να υποτιμά τη νοημοσύνη όλου αυτού του κόσμου, θεσμικών και μη, που με κατηγορηματικό τρόπο υποστηρίζουν ότι το SEA DIAMOND αποτελεί μέγα οικολογικό πρόβλημα που ξεπερνά τα θαλάσσια σύνορα της Σαντορίνης.

Εμείς πάντως του υπενθυμίζουμε το χιλιοειπωμένο:

Η ανέλκυση του SEA DIAMOND είναι επιθυμία όλων των Σαντορινιών.

Η πραγματοποίησή του είναι θέμα βούλησης της Κυβέρνησης.

Το γνωρίζουν όλοι. Το επανέλαβε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος του νησιού, Άγγελος Ρούσσος.
Το φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Γι’ αυτό άλλωστε βγήκαμε και στο δρόμο. Ξέροντας ότι σε κάποιους δεν είμαστε αρεστοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τις κινητοποιήσεις, τις δυναμικές παρεμβάσεις μας και όχι με τον εφησυχασμό, θα ασκήσουμε πίεση προς την Κυβέρνηση, ώστε να λυσει οριστικά το θέμα.

Όσο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιτπώσεων, επειδή ακριβώς δεν είμαστε ειδικοί, επειδή εδώ και δυόμισι χρόνια κανείς από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε –ως όφειλαν- για την εκπόνηση τέτοιας μελέτης –παρά τις υποσχέσεις πρώην Υπουργών.

Επειδή το ΕΛΚΕΘΕ έχει σταματήσει τις έρευνες στην καλντέρα εδώ και ένα χρόνο -όπως γνωρίζει αλλά δεν ομολογεί ο κ. Παπανδρεόπουλος- λόγω διακοπής χρηματοδότησής του από το κράτος.

Επειδή μόνο μια αξιόπιστη μελέτη θα καταδείξει την πραγματικότητα της θαλάσσιας περιοχής και θα κατοχυρώσει την καθολική απαίτηση για ανέλκυση του πλοίου,

Εμείς οι πολίτες, πήραμε μόνοι μας την πρωτοβουλία και αυτή τη φορά. Ο μόνος φορέας που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να χρηματοδοτήσει μια τέτοια μελέτη, ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

 Δεν καταλαβαίνουμε πώς και γιατί ο κ. Παπανδρεόπουλος νομιμοποιείται να επικρίνει για “όψιμο ενδιαφέρον” τον Νομάρχη Κυκλάδων, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έπραξε το αυτονόητο. Και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, αφού ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρυματα της χώρας, αναθέτει τη μελέτη σ’ ένα από αυτά. Μήπως έπρεπε να αρνηθεί, για να κοιμάται ήσυχα ο κ. Παπανδρεόπουλος;
 Καταλαβαίνουμε, βεβαίως, γιατί ο κ. Παπανδρεόπουλος ενοχλείται βλέποντας τους Σαντορινιούς και πολλούς Κυκλαδίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διεκδικούν μαζικά και δυναμικά, λύση στο πρόβλημα για το καλό του νησιού και των παιδιών τους.
 Φαίνεται, ο άνθρωπος έχει ξεμείνει σε άλλες εποχές. Δεκαετίες πίσω, τότε που οι Σαντορινιοί φοβισμένοι και απληροφόρητοι, έσκυβαν το κεφάλι στην όποια φθηνή προπαγάνδα ή συμμορφούμενοι προς τις υποδείξεις των ανωτέρων…
 Λαβρος εναντίον των ευαισθητοποιημένων Σαντορινιών, ο κ. Παπανδρεόπουλος συνεχίζει:
 Μας συγκρίνει με τους Παριανούς και αποφαίνεται ότι εμείς δεν αγαπάμε τον τόπο μας –αφού εκείνοι ουδέποτε ζήτησαν μια περιβαλλοντική μελέτη για τις συνέπειες από το ναυάγιο του Ε/Γ ΣΑΜΙΝΑ- που στοιχειώνει βυθισμένο από το 2000 έξω από το λιμάνι της Πάρου.
 Συγκρίνει ακόμα και τα πλοία –άραγε με ποια ιδιότητα, του δικηγόρου ή του ναυπηγού- και καταλήγει ότι είναι πλοία ίδια σε μέγεθος και είδος. Έλεος!
 Τι ν’ απαντήσει κανείς σ’ έναν άνθρωπο που τολμά με περισσή ελαφρότητα να εξισώνει την ανθρώπινη τραγωδία των 80 νεκρών του ΣΑΜΙΝΑ με το ατύχημα του SEA DIAMOND και την εξόφθαλμη και στημένη βύθισή του στα βαθειά της καλντέρας.

Αντί απαντήσεως, εμείς τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και πιστεύουμε όλοι οι Σαντορινιοί συμπατριώτες απανταχού του πλανήτη:
 Υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα έως την οριστική δικαίωση
 Σεβόμαστε τη μνήμη των νεκρών του Ε/Γ ΣΑΜΙΝΑ
 Θυμόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από τους Παριανούς για την αυτοθυσία τους στη διάσωση τόσων ναυαγών του μοιραίου πλοίου
 Όπως θυμούνται οι Παριανοί και όλος ο κόσμος, την αυτοθυσία των Σαντορινιών να σώσουν όλους τους επιβαίνοντες του SEA DIAMOND.
 Κλείνοντας, επιστρέφουμε στον κ. Παπανδρεόπουλο το “οψόμεθα εις Φιλίππους”
 Εμείς οψόμεθα εις Θήραν. Θα είμαστε εδώ. Και τότε στην πρώτη γραμμή. Όταν το SEA DIAMOND θα αποτελεί “μαύρο και τρισάθλιο” παρελθόν για το νησί μας.
 Ουαί άφρονες Γραμματείς και Φαρισαίοι! που θα σπεύσουν μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα να υπερθερματίσουν, δηλώνοντας ότι συνέβαλαν κι αυτοί στην ανέλκυση του ναυαγίου…



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

No comments: