Wednesday, April 8, 2009

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ 05/04/2009





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΙΑ ΣΤΙΣ 05/04/2009





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 05/04/2009

Ηχηρό μήνυμα προς τους υπεύθυνους έστειλε σήμερα ο Θηραϊκός λαός ενωμένος με την Μητρόπολη Θήρας, το Επαρχείο, τον Δήμο Θήρας, την Κοινότητα Οίας -Θηρασίας, φορείς του νησιού και την Συντονιστική Επιτροπή, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα εώς ότου το κουφάρι του Κ/Ζ SEA DIAMOND ανελκυστεί και απομακρυνθεί από τα νερά της μοναδικής καλδέρας της Σαντορίνης.
Με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Αθηνιού, δυο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND, δήλωσε περίτρανα ο λαός της Σαντορίνης ότι, όχι μόνο δεν ξεχνά και δεν εφησυχάζει αλλά αντίθετα επαγρυπνά και αγωνιά για το πρόβλημα του ναυαγίου.
Η δυναμική συγκέντρωση του κόσμου, ανθρώπων κάθε ηλικίας, ήταν απάντηση στην μέχρι σήμερα ολιγωρία και αδιαφορία των αρμοδίων, Κυβέρνησης – Υπουργείου- πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Με τις ομιλίες, και από πλευράς Μητρόπολης αλλά και από πλευράς Επαρχείου, Δήμου, Κοινότητας Οίας Θηρασίας και Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών έγινε σαφές ότι με την ίδια ομοψυχία και ενότητα που διακρίνει φορείς και κατοίκους, θα δοθούν και οι επόμενοι αγώνες.
Συστράτευση στον αγώνα για την ανέλκυση του πλοίου, μετά την απάντληση, των καυσίμων που είναι ζήτημα ημερών όπως δήλωσε και η βουλευτής της Ν.Δ, κ. Μανούσου.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν για να στηρίξουν τον αγώνα ο κ. Συρμαλένιος Νίκος, επικεφαλής της Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας και o κ. Σιγάλας, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας . Χαιρετισμό συμπαράστασης έστειλε ο Βουλευτής Επικρατείας και Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, η Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσαγωνιατών.
Συγκινητική ήταν η εικόνα με τα πλοιάρια της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, που παραταγμένα στο λιμάνι του Αθηνιού, μετά την εκδήλωση επιβίβασαν τον κόσμο στα πλοιάρια και έφτασαν μέχρι το σημείο του ναυαγίου, όπου τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και με τα βεγγαλικά και τις σειρήνες τους έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τέλος, με αγωνία αναμένουμε την συζήτηση στην Βουλή μετά την επίκαιρη ερώτηση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Γεν.Γραμματέας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών θα κρατά στην επικαιρότητα το πρόβλημα του ναυαγίου όσο οι υπεύθυνοι επιδιώκουν να ξεχαστεί.


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 05/04/2009

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ SEA DIAMOND ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.
ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ.
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΣ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙΑΣ – ΘΗΡΑΣΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Monday, April 6, 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ MEGA CHANNEL - O5/04/2009

Διαμαρτυρία εν πλω

Κάτοικοι της Σαντορίνης που επέβαιναν σε καΐκια και λέμβους πλησίασαν το πρωί της Κυριακής, στο πλωτό φράγμα στην Καλντέρα. Σε βάθος 130 μέτρων κείτεται το κουφάρι του SEA DIAMOND. Ύστερα από δύο χρόνια, στο βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο, παραμένουν περισσότεροι από 80 τόνοι πετρελαίου και λαδιών.
Φορείς και κάτοικοι του νησιού ζητούν και πάλι να ολοκληρωθεί άμεσα η απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και να ξεκινήσει η ανέλκυση του πλοίου. Η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της Σαντορίνης, κατόπιν σχετικής μελέτης που ανέθεσε σε ειδικούς, υποστηρίζει ότι στο βυθό της Καλντέρας παραμένουν μεταξύ άλλων και αποτελούν κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον, 68 τόνοι πετρελαίου, 26.000 λίτρα λάδια μηχανών, 437 τόνοι μαζούτ, 165 λίτρα χημικών ουσιών, 336 μπαταρίες που περιέχουν μόλυβδο.
Η πλοιοκτήτρια εταιρία του SEA DIAMOND σε ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι το ναυάγιο οφείλεται αποκλειστικά σε λάθος χαρτογράφηση που είχε κάνει η υδατογραφική υπηρεσία κι ότι σύντομα η απάντληση θα ολοκληρωθεί.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ λέγοντας ότι αν και πέρασαν δύο χρόνια από το ναυάγιο, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος της οικολογικής καταστροφής από τα υπόλοιπα καύσιμα αλλά ούτε έχουν καταλογιστεί ευθύνες.

http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14541&subid=2&tag=11107&pubid=1865726

Saturday, April 4, 2009

Διαμαρτυρία κατοίκων στη Σαντορίνη, ΡΕΠΟΡΤΑΖ στον ΣΚΑΪ

Διαμαρτυρία κατοίκων στη Σαντορίνη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων της Σαντορίνης την Κυριακή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στη Σαντορίνη κάτοικοι του νησιού, με αίτημα την ανέλκυση του Sea Diamond.

Στην απάντληση των ρυπογόνων ουσιών από το βυθισμένο Sea Diamond στη Σαντορίνη, δηλώνει ότι θα προχωρήσει η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η διαδικασία θ΄ αρχίσει την Τετάρτη μετά το Πάσχα, από εξειδικευμένο βρετανικό οίκο και θα ολοκληρωθεί σε 19 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την ανέλκυση του ναυαγίου του "Sea Diamond" στη Σαντορίνη κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέρει πως "δύο χρόνια μετά, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του Υπουργείου, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα οξύνονται".


Ερώτηση Παπαρήγα για Sea Diamond
Η κ. Παπαρήγα ρωτά τον πρωθυπουργό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί τα ρυπογόνα υλικά από το ναυάγιο, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που έχει μέσα του το βυθισμένο καράβι και πότε προβλέπεται ότι θα γίνει η ανέλκυσή του.

Ρωτά επίσης τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=116470

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν ανέλκυση του Sea DiamondΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Ερώτηση Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζητούν ανέλκυση του Sea DiamondΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Δύο χρόνια από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στη Σαντορίνη το πλοίο παραμένει στο βυθό της θάλασσας.

Το χρονοδιάγραμμα «για την άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που έχει μέσα του το βυθισμένο καράβι», αλλά και το πότε προβλέπεται να γίνει η ανέλκυσή του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» ζητάει να μάθει με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Επίσης η κα. Παπαρήγα ζητάει να μάθει και τι μέτρα έχουν παρθεί: «για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης».

Όπως υποστηρίζει η γ.γ. του ΚΚΕ αν και έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στη Σαντορίνη το πλοίο παραμένει στο βυθό της θάλασσας. Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του υπουργείου, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα οξύνονται.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου και των δημόσιων διοικητικών αρχών, ουσιαστικά, δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Louis Cruises», η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε ήδη με 55 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει και προσθέτει:

«Το ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, μολύνοντας τα νερά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής γεγονός που προκαλεί τη δικαιολογημένη ανησυχία των νησιωτών για το μέλλον».

Σημειώνεται ότι αύριο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών Σαντορίνης πραγματοποιεί εκδήλωση στο λιμάνι του Αθηνιού, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και με αίτημα την άμεση ανέλκυση του «Sea Diamond».

Το ΠΑΣΟΚ

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος συντάσσεται με τα αιτήματα της Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση αρκείται κάθε φορά που εντείνονται οι πιέσεις από την τοπική κοινωνία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, να ανακοινώνει ότι μελετά λύσεις για τη μερική αντιμετώπιση του προβλήματος με την απάντληση των καυσίμων», και προσθέτει:

«Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Η αδράνεια της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον τουρισμό της χώρας και προκαλεί αγανάκτηση η αδιαφορία απέναντι στη δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων του νησιού».

Η εταιρεία

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ναυάγιο η Louis Hellenic Cruises επισημαίνει ότι μέχρι τώρα «έχει δαπανήσει για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης και την προστασία του περιβάλλοντος πέραν των 12 εκ. ευρώ, απευθυνόμενη σε μια από τις πλέον αναγνωρισμένες εταιρείες που εξειδικεύεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης (Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.).

Οι δαπάνες έχουν υπερβεί κατά πολύ το μέγιστο ποσό των 4,6 εκατομμυρίων που προβλέπει η ελληνική αλλά και η διεθνής νομοθεσία», και προσθέτει:

«Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της εταιρείας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, έχουν επιτευχθεί πολύ θετικά αποτελέσματα σχετικά με την περισυλλογή των πετρελαιοειδών που διέρρευσαν, την απορρύπανση και τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής. Η όλη επιχείρηση υπήρξε η αμεσότερη και πλέον αποτελεσματική στην ιστορία τέτοιων περιστατικών», και καταλήγει:

«Ως τελευταίο δείγμα καλής θέλησης και λόγω των στενών και μακροχρόνιων σχέσεών της με το νησί της Σαντορίνης, η πλοιοκτήτρια υπέβαλε στο ΥΕΝΑΝΠ σχέδιο απάντλησης των περιορισμένων ποσοτήτων πετρελαίου που είχαν παραμείνει στο ναυάγιο.

Τo σχέδιο συνέταξε o εξειδικευμένος βρετανικός οίκος, Dronik Maritime Consultants Ltd, ο οποίος διαθέτει εμπειρία πολλών δεκαετιών σε παρόμοιες εργασίες, βασίζεται σε ιδιαίτερα καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους όσον αφορά στις τεχνικές απάντλησης που είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση του συγκεκριμένου ναυαγίου».

Σε ετοιμότητα το ΥΕΝΑΝΠ για την άντληση των πετρελαιοειδών

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τελική επιχείρηση άντλησης πετρελαιοειδών και άλλων ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ΥΕΝΑΝΠ μετά τη μελέτη της αξιολόγησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, του σχεδίου άντλησης με την οποία συμφωνεί, αναμένει την άμεση ανταπόκριση τόσο των συντελεστών του έργου, όσο και της διαχειρίστριας του πλοίου εταιρείας.

Επισημαίνεται από το υπουργείο η σημασία καθορισμού, από τον ξένο οίκο που έχει αναλάβει την άντληση το συντομότερο δυνατό, των ελάχιστων ποσοτικών στόχων που αφορούν στην άντληση και στον ακριβέστερο υπολογισμό της ποσότητας πετρελαίου που υπάρχει στο ναυάγιο, έχοντας ως σκοπό αφενός την απομάκρυνση της μέγιστης δυνατής ποσότητας από τα εγκλωβισμένα πετρελαιοειδή και αφετέρου τη στεγανοποίηση των ανοιγμάτων του πλοίου, για την περιβαλλοντική θωράκιση της Σαντορίνης στο μέλλον.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται από το ΥΕΝΑΝΟ ότι ο προτεινόμενος τελικός έλεγχος του ναυαγίου πρέπει να γίνει αφού σχεδιασθεί πρώτα πολύ προσεκτικά και υπάρχει η δυνατότητα για εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, συνυπολογίζοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελικής αυτής επιθεώρησης μπορούν να αναθεωρηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του υποβληθέντος Σχεδίου.

«Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου έχει ήδη κληθεί να αποστείλει, το συντομότερο δυνατό, τα πρόσθετα στοιχεία και όλες τις απαραίτητες τεχνικές - περιβαλλοντικές - επιστημονικές - οικονομικές λεπτομέρειες στο Ε.Μ.Π., για την έγκαιρη αξιολόγηση και προετοιμασία όλων των κρίσιμων παραμέτρων που θα πρέπει να εξεταστούν, για την ασφαλή και εντός του χρονοδιαγράμματος εκτέλεση αυτού του πολύπλοκου από κάθε άποψη εγχειρήματος», αναφέρει το ΥΕΝΑΝΠ και προσθέτει: «Ιδιαίτερα επισημαίνεται η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».


--------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση Aλ. Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό για το «Sea Diamond» NAFTEMPORIKI.GR

Ερώτηση Aλ. Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό για το «Sea Diamond»NAFTEMPORIKI.GR
Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009 12:16


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond» στη Σαντορίνη κατέθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως «δύο χρόνια μετά, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες του Υπουργείου, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα οξύνονται».

Στο κείμενο της ερώτησής της η κ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων σημειώνει τα ακόλουθα:

«Με ευθύνη της κυβέρνησης, του αρμόδιου Υπουργείου και των δημόσιων διοικητικών αρχών, ουσιαστικά, δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Louis Cruises», η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε ήδη με 55 εκατομμύρια δολάρια.

Το ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, μολύνοντας τα νερά της Σαντορίνης, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής γεγονός που προκαλεί τη δικαιολο¬γημέ¬νη ανησυχία των νησιωτών για το μέλλον».

Τέλος, ρωτάει τον κ. Καραμανλή:

- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί τα ρυπογόνα υλικά από το ναυάγιο, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που έχει μέσα του το βυθισμένο καράβι και πότε προβλέπεται ότι θα γίνει η ανέλκυσή του.

- Τι μέτρα έχουν παρθεί για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης


--------------------------------------------------------------------------------



http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/03/1649130.htm

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, ο Δήμος Θήρας το Επαρχείο Θήρας, η Κοινότητα Οίας – Θηρασίας και η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών, διοργανώνουν την Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 11.30 στο λιμάνι του Αθηνιού εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης, για την συμπληρωση δύο χρόνων από την ημέρα του ναυαγίου του Sea Diamond.
Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους φίλους της Σαντορίνης να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλους τους αρμόδιους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

Θήρα, 01/04/2009
Η Οργανωτική Επιτροπή

Για την εξυπηρέτηση όσων συμπατριωτών μας θέλουν να παραβρεθούν στην εκδήλωση, το ΚΤΕΛ Θήρας θα διαθέτει λεωφορεία τις εξής ώρες:

10.45 Από Οία για Αθηνιό
11.00 Από Καμάρι – Μεσαριά για Αθηνιό
11.00 Από Φηρά – Πύργο για Αθηνιό
11.00 Από Εμπορείο – Ακρωτήρι για Αθηνιό

Xαιρετισμός συμπαράστασης του Βουλευτή Επικρατείας και Πολιτικού Εκπροσώπου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Κουβέλη

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ


Αθήνα 3 Απριλίου 2009


ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND

Αγαπητοί φίλοι:
Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίστηκε στις 5 Απριλίου 2007. Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο, το κουφάρι του πλοίου παραμένει εγκαταλειμμένο στο βυθό της καλντέρας, σε βάθος περίπου 100 μέτρων, αποτελώντας, όπως έχει τεκμηριώσει σε σειρά εκθέσεών του το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μια ωρολογιακή βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης και του Αιγαίου. Όπως αναφέρεται, εκτός από τους τόνους πετρελαίου που υπάρχουν στις δεξαμενές του ναυαγίου, τα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού περιέχουν ποσότητες τοξικών ουσιών, επικίνδυνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η κυβέρνηση αρκείται κάθε φορά που εντείνονται οι πιέσεις από την τοπική κοινωνία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα, να ανακοινώνει ότι μελετά λύσεις για τη μερική αντιμετώπιση του προβλήματος με την απάντληση των καυσίμων.

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Η αδράνεια της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον τουρισμό της χώρας και προκαλεί αγανάκτηση η αδιαφορία απέναντι στη δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων του νησιού.

Βρίσκομαι και σήμερα στο πλευρό σας και στηρίζω τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών έτσι ώστε να προχωρήσει επιτέλους η ανέλκυση του Sea Diamond.


Με εκτίμηση,

Σπύρος Κουβέλης

Friday, April 3, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 03/04/2009

Ναυάγιο ''SEA DIAMOND''- Αξιολόγηση από το ΕΜΠ των υποβληθέντων σχεδίων
Εκτύπωση

03-04-2009

Αξιολόγηση από το Ε.Μ.Π. των υποβληθεισών λεπτομερειών εφαρμογής και εργασιών του Σχεδίου απάντλησης και του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης και περιβαλλοντικής προστασίας κατά τις εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών και άλλων ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο του Κ/Ζ "SEA DIAMOND"

Μετά τη μελέτη της αξιολόγησης από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, των υποβληθεισών λεπτομερειών εφαρμογής και εργασιών, με τις οποίες συμπληρώθηκε το Σχέδιο απάντλησης, καθώς και της παράλληλης αξιολόγησης του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης και περιβαλλοντικής προστασίας κατά τις εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών και άλλων ρυπογόνων ουσιών από το ναυάγιο του Κ/Ζ “SEA DIAMOND”, που, με σχετικό έγγραφο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, τέθηκε υπόψη της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου «CORE MARINE LTD» και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξουδετέρωση του ναυαγίου, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

1. Οι Υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ συμφωνούν με την πρόταση του Ε.Μ.Π., όπως υιοθετείται από το Δ.Λ.Τ Θήρας, για καταρχήν έγκριση του υποβληθέντος Σχεδίου, όπως συμπληρώθηκε με τις υποβληθείσες λεπτομέρειες εφαρμογής και εργασιών, καθώς και τη συνέχιση της διαδικασίας, υπό τη ρητή αίρεση της άμεσης υποβολής στο Ε.Μ.Π., της τελικής τοποθέτησης των συντελεστών της απάντλησης, επί των παρατηρήσεων – επισημάνσεων που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση του Ε.Μ.Π, για την ακριβή και λεπτομερή διαδικασία των εργασιών απάντλησης και υπό τη ρητή αίρεση της από μέρους της διαχειρίστριας εταιρείας «CORE MARINE LTD», επιβεβαίωσης σαφούς χρονοδιαγράμματος διενέργειας των εργασιών αυτών.

2. Επισημαίνεται η σημασία καθορισμού, το συντομότερο δυνατό, των ελάχιστων ποσοτικών στόχων από πλευράς του Ξένου Οίκου «DRONIK MARITIME CONSULTANS LTD», που αφορούν στην απάντληση και στον ακριβέστερο υπολογισμό της ποσότητας πετρελαίου που υπάρχει στο ναυάγιο, έχοντας ως σκοπό αφενός την απομάκρυνση της μέγιστης δυνατής ποσότητας από τα εγκλωβισμένα πετρελαιοειδή και αφετέρου τη στεγανοποίηση των ανοιγμάτων του πλοίου, για την περιβαλλοντική θωράκιση της Σαντορίνης στο μέλλον.

3. Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα της προτεινόμενης από πλευράς του Ξένου Οίκου και υιοθετούμενης από πλευράς του Ε.Μ.Π. επιτόπιας τελικής επιθεώρησης του ναυαγίου, προ της εκτέλεσης των εργασιών απάντλησης. Ευνόητο είναι και επισημαίνεται στην αξιολόγηση του Ε.Μ.Π. ότι ο προτεινόμενος τελικός έλεγχος του ναυαγίου πρέπει να γίνει αφού σχεδιασθεί πρώτα πολύ προσεκτικά και υπάρχει η δυνατότητα για εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του, συνυπολογίζοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της τελικής αυτής επιθεώρησης μπορούν να αναθεωρηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες του υποβληθέντος Σχεδίου.

4. Οι ανωτέρω παρατηρήσεις – επισημάνσεις δεν είναι ούτε δεσμευτικές ούτε περιοριστικές και δύνανται να εμπλουτιστούν στην πορεία από το Ε.Μ.Π., ως Τεχνικό Σύμβουλο του Δ.Λ.Τ Θήρας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

5. Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου έχει ήδη κληθεί να αποστείλει, το συντομότερο δυνατό, τα πρόσθετα στοιχεία και όλες τις απαραίτητες τεχνικές – περιβαλλοντικές – επιστημονικές – οικονομικές λεπτομέρειες στο Ε.Μ.Π., για την έγκαιρη αξιολόγηση και προετοιμασία όλων των κρίσιμων παραμέτρων που θα πρέπει να εξεταστούν, για την ασφαλή και εντός του χρονοδιαγράμματος εκτέλεση αυτού του πολύπλοκου από κάθε άποψη εγχειρήματος. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

6. Οι Υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων μερών για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής.



--------------------------------------------------------------------------------

Thursday, April 2, 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ




Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND

Θήρα 1 Απρίλη 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δυο χρόνια μετά από την βύθιση του Κ/Ζ SEA DIAMOND στα νερά της καλδέρας και την απραξία των υπευθύνων για την ανέλκυση του, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

ΚΑΛΕΙ

Τον Θηραϊκό λαό στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 11.30 π.μ στο λιμάνι του ΑΘΗΝΙΟΥ

Για να δηλώσουμε έμπρακτα και δυναμικά:

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ

Ο ΑΓΩΝΑΣ δεν θα σταματήσει – θα συνεχιστεί έως ότου απομακρυνθεί το κουφάρι του πλοίου από τα νερά της Σαντορίνης.

Το σχέδιο ΑΠΑΝΤΛΗΣΗΣ, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πληγή του οικολογικού προβλήματος που συντελείται με την παραμονή του πλοίου στον βυθό της καλδέρας

Ο ενωμένος αγώνας όλων μας θα φέρει την ΑΝΕΛΚΥΣΗ, που διεκδικεί και απαιτεί δυο χρόνια τώρα ο Θηραϊκός λαός

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Εκκλησία, ο Δήμος, το Επαρχείο και οι φορείς του νησιού μας

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από την παρουσία αλιευτικών σκαφών και πλοιαρίων των λεμβούχων στο λιμάνι του Αθηνιού.

Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη.


Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
Θηραίων Πολιτών για την
Ανέλκυση του SEA DIAMOND