Friday, August 29, 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24/08/2008

Απαίτηση όλων η απομάκρυνση του ναυαγίου

«Το ναυάγιο του "SEA DIAMOND" θα βγει γιατί το θέλουν όλοι».

Το σύνθημα γραμμένο στο πανό το οποίο κρεμάστηκε στην καλντέρα στο λιμάνι του Αθηνιού, στις αρχές του καλοκαιριού, από τη «Συντονιστική Επιτροπή για την απομάκρυνση του ναυαγίου», ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατοίκων και φορέων του νησιού προς την κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να παραμείνει εκεί το κουφάρι του πλοίου μολύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Παρά τον πόλεμο από τοπικούς άρχοντες και παράγοντες του τουρισμού, ότι με τον αγώνα που δίνουν διώχνουν τους τουρίστες, δηλώνουν ανυποχώρητοι. «Ο τουρισμός χάνεται από τα εισιτήρια που ακριβαίνουν συνέχεια οι εφοπλιστές και την ακρίβεια που έχει χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης» απαντούν δύο μέλη της Συντονιστικής, ο Σπύρος Καβαλάρης και η Μαργαρίτα Ρουσσάκη με τους οποίους συνομίλησε ο «Ρ».

«Το πανό φτιάχτηκε και στήθηκε για να μη ξεχνάνε κάποιοι τι κρύβει η Καλντέρα μας» θα πει ο Σπ. Καβαλάρης για την ενέργεια της Συντονιστικής, η οποία, όπως λέει, «συγκροτήθηκε και συσπειρώνει το λαό της περιοχής γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι θα απομακρυνθεί το ναυάγιο δεν έγινε τίποτα». Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Μ. Ρουσσάκη για να σημειώσει: «Οι κάτοικοι του νησιού διεκδικούμε από την πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που οφείλεται στην ασυδοσία του πλοιοκτήτη που με προκλητικό τρόπο ήρθε και πέταξε στην Καλντέρα το πλοίο. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν σημάνει συναγερμό ο οποίος θα λήξει μόνο όταν φύγει το κουφάρι!».

Τσακίζει η ακρίβεια

Η ξεκάθαρη απαίτηση των κατοίκων του νησιού για απομάκρυνση του ναυαγίου αποτυπώθηκε στο πανό που στήθηκε στο λιμάνι
Την ιδιότυπη αυτή προπαγάνδα, να μη γίνεται κουβέντα για το ναυάγιο με πρόσχημα ότι θα χαθεί ο τουρισμός, καταρρίπτουν οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι. Στα μέσα Ιούλη φέτος είδαν τα μισά τους δωμάτια κενά, παρά το γεγονός ότι μείωσαν και τις τιμές. «Η κατάσταση είναι τραγική γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά» θα πει στο «Ρ» ο Κώστας Αργυρός. «Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, έχουν αποφασίσει να κατευθύνουν όλο τον τουρισμό στα κρουαζιερόπλοια τα οποία είναι πλωτά ξενοδοχεία. Κατεβάζουν τους τουρίστες μόνο για βόλτα. Φέτος τον Ιούλη από τα 70 κρεβάτια τα 40 είναι κενά, παρά τη μείωση στις τιμές κατά 10%».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο Βαγγέλης Βαμβακούσης: «Μόνο 23 δωμάτια γέμισαν, από τα 46, τον Ιούλη. Τα γραφεία ζητάνε συνέχεια μείωση τιμών παρά το γεγονός ότι είναι ίδιες εδώ και τέσσερα χρόνια. Αλλά ο κόσμος είναι σφιγμένος, τα εισιτήρια, η ακρίβεια τους έχει τσακίσει όλους και την ίδια στιγμή βλέπουμε τις κρουαζιέρες να έχουν αυξηθεί».

Ερχονται οι μεγαλοξενοδόχοι
Αυτό όμως που όλο το νησί βλέπει με οργή είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα 400 κλινών στην περιοχή Βλυχάδα, στο οποίο δόθηκε άδεια κατασκευής με κοινή απόφαση υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Τουρισμού στις 9/5/2008. Είναι μάλιστα σκανδαλώδες ότι για να πάρει την άδεια η εταιρεία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΞΕΤΕ» η οποία, όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, ελέγχεται από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη των ξενοδοχείων «ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ», επιστρατεύτηκε η κυβέρνηση, καθώς Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, Επαρχιακό Συμβούλιο Θήρας και Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας γνωμοδότησαν όλοι αρνητικά!

Αν υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει ο δρόμος για να στηθούν και άλλα τέτοια μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα καταστρέφοντας τους ντόπιους μικρομεσαίους ξενοδόχους. Την ίδια στιγμή, θα υλοποιηθεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς η περιοχή είναι από τις ελάχιστες που έχει παραμένει αδόμητη λόγω περιβαλλοντικής αξίας, καθώς βουνά και λόφοι είναι καλυμμένα με ηφαιστειακά αποθέματα που με το χρόνο η φύση επεξεργάστηκε με μαεστρία δημιουργώντας εντυπωσιακά ανάγλυφα.

No comments: