Tuesday, August 26, 2008

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΧΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΘΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ

Το παραµύθι είχε ναυάγιο

Δέκα έξι µήνες µετά, η Σαντορίνη παραµένει προσαραγµένη στις ξέρες τής αδιαφορίας και των πελατειακών σχέσεων.

Η ιστορία είναι τόσο αµαρτωλή που θα µπορούσε να µοιάζει µε παραµύθι –όπως την περιγράφουν στα γραπτά τους τα παιδιά τού νησιού. Κι όµως, συµβαίνει στην πραγµατικότητα, αφού στην Ελλάδα ισχύει το «µότο» πως «όλα είναι πιθανά»!
Έχουν περάσει περίπου 16 µήνες από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND» στην καλντέρα τής Σαντορίνης και, εκτός του περιορισµού τής επιφανειακής ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή, που σταδιακά απελευθερώθηκαν από το ναυάγιο, πλήθος άλλων ρυπαντών βρίσκονται περιορισµένοι στο εσωτερικό τού ναυαγίου. Αποτέλεσµα είναι το βυθισµένο πλοίο να αποτελεί µια εν δυνάµει σοβαρότατη πηγή ρύπανσης, ο δε τόπος τού ναυαγίου από χώρος υψηλότατου φυσικού κάλλους να κινδυνεύει να µετατραπεί σε… τόπο παραισθήσεων για τα εκατοµµύρια των επισκεπτών που ανεβαίνουν την ανηφόρα από τον Αθηνιό (το λιµάνι τής Σαντορίνης) στα Φηρά.

Από την αρχή µια «χούφτα» ντόπιων ευαισθητοποιηµένων ψυχών ξεσηκώθηκε και δηµιούργησε µια Επιτροπή για την ανέλκυση του «SEA DIAMOND», απαιτώντας συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα για την αποµάκρυνση του «επικίνδυνου σκουπιδιού» από το νησί.
Κι όµως, µέχρι τώρα, η κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της τακτική του «Ποντίου Πιλάτου» καθώς ο κατά τα άλλα σπορτίβος και υπέρµαχος του καταδυτικού τουρισµού αρµόδιος υφυπουργός Πάνος Καµµένος αποφεύγει να αναλάβει την παραµικρή πρωτοβουλία και «πετάει το µπαλάκι» στους υφισταµένους του. Έτσι το Δηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Θήρας, που έχει την ευθύνη, απευθύνθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρεία « MARSHALL ISLANDS» και, αφού «έφαγε πόρτα» για την πλήρη απάντληση και ανέλκυση του πλοίου, στη συνέχεια προσκάλεσε σε διεθνή διαγωνισµό κάθε ναυαγοσωστικό ή ναυπηγικό µελετητικό οίκο ή γραφείο να υποβάλλουν τις σχετικές µελέτες.

Ο διαγωνισµός παρατάθηκε µία, δύο και τρεις φορές και τελικά προκρίθηκαν τέσσερις διεθνείς οίκοι και τρεις ελληνικές εταιρείες. Τι γίνεται όµως από ’δω και πέρα; Σύµφωνα µε την Επιτροπή Πρωτοβουλίας των κατοίκων, «Δήµαρχος και Πρόεδρος του Δηµοτικού Λιµενικού Ταµείου Θήρας τα έχουν κάνει πλακάκια, προσπαθώντας να αποκλείσουν κάποια από τις διεθνείς εταιρείες που πλειοδότησαν και να δώσουν το έργο σε µία ελληνική, η οποία όχι µόνο µειοδότησε αλλά έκανε εικονική προσφορά “ενός ευρώ” για την ανέλκυση του ναυαγίου, ενώ διατηρεί στενές σχέσεις µε την πλοιοκτήτρια εταιρεία –από τους σηµαντικούς χρηµατοδότες τής Νέας Δηµοκρατίας»!

Οι κάτοικοι, οι οποίοι µέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν µοιρασµένοι σε καταστηµατάρχες-τουριστικούς πράκτορες που έβλεπαν να µειώνεται η φήµη τού νησιού από τις κινητοποιήσεις των «οικολόγων» και, από την άλλη, σε όσους συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, βρήκαν κοινό τόπο: «Κάτι τρέχει εδώ», είπαν.
Οι «πρώτοι» άρχισαν δειλά δειλά να πείθονται από τα επιχειρήµατα των «δεύτερων», ότι δηλαδή µέσο- και µακροπρόθεσµα η Σαντορίνη θα δεχθεί τεράστιο τουριστικό πλήγµα στην περίπτωση που το ναυάγιο δεν ανελκυθεί, αφού εξακολουθεί να απασχολεί τα διεθνή πρακτορεία που πραγµατεύονται τουριστικούς προορισµούς.

Συνέπεια είναι σήµερα το «SEA DIAMOND» να ενώνει παρά να χωρίζει, ενώ ο Πάνος Καµµένος έχει αρχίσει να «κυκλοφορεί ως ανέκδοτο» για το «δήθεν ενδιαφέρον του» και τις «ακόµη πιο δήθεν οικολογικές του ευαισθησίες».
Τι θα γίνει από ’δω και πέρα; Ο κόσµος εξακολουθεί να πιέζει, αναρτά τεράστια πανό στην Καλντέρα των Φηρών, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του. Όµως δεν µένει µόνο εκεί, καθώς έχει απευθυνθεί και έχει λάβει θετική γνωµοδότηση για το αίτηµά του από τον Συνήγορο του Πολίτη –αφού θεωρούν εύλογο να προσπαθούν οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους να αποφύγουν το κόστος των αποζηµιώσεων και της αποκατάστασης των βλαβών.

Έρευνα-καταπέλτης

Οι επτά στους δέκα κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Σαντορίνης πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή η ύπαρξη του ναυαγίου στο οικοσύστηµα του νησιού, οι οκτώ στους δέκα χαρακτηρίζουν αναγκαία την άντληση των υγρών ρύπων από το «SEA DIAMOND» (καύσιµα, λάδια µηχανών, χηµικά κ.λπ.) και οι επτά στους δέκα θεωρούν επιτακτική την ανάγκη της ανέλκυσης του βυθισµένου κρουαζιερόπλοιου.
Οι µαθητές τού Επαγγελµατικού Λυκείου Θήρας, τον περασµένο Απρίλιο, είχαν τη φαεινή ιδέα να πραγµατοποιήσουν µία δηµοσκόπηση σε ενήλικες τουρίστες αλλά και σε κατοίκους τού νησιού για τις συνέπειες του ναυαγίου στη ζωή τής Σαντορίνης.

Τα αποτελέσµατα είναι καταπέλτης για τις αρχές, που εξακολουθούν να γυρνούν προκλητικά την πλάτη στα αιτήµατα κάθε τοπικής κοινωνίας.
Το 93% γνωρίζει την ύπαρξη του ναυαγίου στην Καλντέρα, το 94% πιστεύει ότι το γεγονός επηρεάζει αρνητικά από πάρα πολύ έως λίγο την ποιότητα ζωής των κατοίκων τού νησιού, το 47% έχει ήδη παρατηρήσει και εντοπίσει κάποια επίπτωση στο περιβάλλον, ενώ το 75% βαθµολογεί ως «πολύ µεγάλο» παράγοντα οικολογικής απειλής την παραµονή τού «SEA DIAMOND» στον βυθό.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 74% θεωρεί πως η Πολιτεία και το αρµόδιο υπουργείο δεν αντιµετωπίζουν επαρκώς το θέµα τού ναυαγίου, ενώ το 77% βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.


Αφιερωµένο στους µεγάλους...

Μ’ ένα παραµύθι τής εποχής µας, που τιτλοφορείται « Ένας µάγος σε πρόωρη σύνταξη», οι µαθητές τού Δηµοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου « Σπύρος Μαρινάτος» σκέφθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές για τις συνέπειες του ναυαγίου και το αφιερώνουν «στους µεγάλους όλου του κόσµου που γρήγορα ξεχνούν, και φυσικά σε όλους τους κακούς µάγους που σκέφτονται ν’ αλλάξουν επάγγελµα…».
Ο Μοχθηρόµαγος ήταν ένας µάγος πραγµατικά κακός: πατέρας του ο Πόλεµος, µητέρα του η Καταστροφή και αδερφές του η Δυστυχία και η Ρύπανση φυσικά!
Το παραµύθι εξιστορεί µε φοβερές εικόνες και λέξεις πώς ο Μοχθηρόµαγος αποφάσισε να «εξαφανίσει µια και κακή από τον χάρτη και να µην ξαναπατήσει χαρούµενος άνθρωπος εκεί…» στη Σαντορίνη.

Δεν σας λέω το τέλος του γιατί αξίζει – όσοι επισκεφθείτε το νησί – να σπεύσετε να το προµηθευτείτε, όµως για την ιστορία το παραµυθάκι γράφτηκε –µε τη βοήθεια των δασκάλων τους– από τους µαθητές:
Γαλάτεια Φύτρου, Ιωάννα και Τρύφωνα Αρβανίτη, Άννα και Αντώνη Μαυροϊδάκη, Μαρία και Μάρκο Μαρινάκη, Αλέξη Χαλβατζή, Γιώργο Νοµικό, Γιώργο Μαυροµµάτη, Σαµψών Κρίκη, Νίκο Λάλα, Νικόλα Αλεφραγκή, Ρούσσα Αρβανίτη, Νίκο Δεσποτίδη, Γιώργο Συλλόγλου, Μαργαρίτα Λυγνού, Μαρίνα Δαρτζέντα, Αυγουστίνα Πολυκρέτη, Γιώργο Αρβανίτη και Μαρινίνα και Παναγιώτη Κατσαντώνη.

Δεν έµειναν όµως µόνον εκεί. Ο Τρύφωνας Αρβανίτης έστειλε ένα γράµµα στον Αλέξανδρο Καραµανλή, τον γιο τού Πρωθυπουργού, για να του περιγράψει πώς άλλαξε η ζωή εκατοντάδων παιδιών στη Σαντορίνη µετά το ναυάγιο, ενώ το ίδιο έκανε και η αδερφή του Ιωάννα που έστειλε το δικό της «σηµείωµα» στην Αλίκη Καραµανλή: «Το παραµύθι µας µιλάει για ένα πλοίο που βυθίστηκε στη θάλασσα πολύ κοντά στο νησί µας και που σκοτώνει τα ψαράκια και βροµίζει τη θάλασσά µας», περιγράφει το ναυάγιο η Ιωάννα.
«Ξέρουµε ότι ο µπαµπάς σου είναι ο πρωθυπουργός τής χώρας και έχει τη δύναµη να κάνει κάτι για να σωθεί το νησί µας από την µόλυνση και να µπορούµε να κολυµπάµε χωρίς φόβο σε καθαρά νερά. Ζήτησε µε την αδελφή σου, από την µαµά να σας διαβάσει το παραµύθι µας, και πες την ιστορία µας σε όλους τους φίλους σου», καταλήγει στην επιστολή-έκκληση ο µικρός Τρύφωνας.
Ο µπαµπάς-πρωθυπουργός, φαίνεται, όµως, πως –µέχρι σήµερα τουλάχιστον– δεν έχει βρει τον χρόνο να διαβάσει το παραµύθι. Τον τροµάζει ίσως πόσο κοντά είναι στην πραγµατικότητα.

http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1300

No comments: