Friday, June 27, 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/06/2008

«Ο ρυπαίνων τη θάλασσα πληρώνει»
Δικαστική απόφαση που αφορά την υποχρέωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου «Εrika» να πληρώσει για την απορρύπανση, μετά το ναυάγιο, δημιουργεί δεδικασμένο όσον αφορά την περίπτωση του «Sea Diamond».
Πρόκειται για την υπ’ αριθμ. C-188/07 απόφαση, επί του προδικαστικού ερωτήματος, κατόπιν προσφυγής του Δήμου Mesquer κατά των Total France SA και Total International Ltd με αφορμή τη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Εrika» στις 12 Δεκεμβρίου του 1999. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Mesquer άσκησε αγωγή κατά του Ομίλου Τοtal με αντικείμενο την απόδοση των δαπανών για τον καθαρισμό και απορρύπανση των παραλιών. Το Δικαστήριο, τελικώς, αποφάνθηκε ότι το μαζούτ που απορρίφθηκε στη θάλασσα από το ναυάγιο θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόβλητο, «ο πλοιοκτήτης θεωρείται ενδεχομένως ως έχων παραγάγει τα εν λόγω απόβλητα και χαρακτηρίζεται ως κάτοχος» και συνεπώς θα πρέπει να χρεωθεί το κόστος απορρύπανσης.
Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση του «Sea Diamond» η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα κληθεί να αναλάβει το κόστος της πλήρους απάντλησης των καυσίμων ή λιπαντικών από το «κουφάρι» του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου. Να σημειωθεί ότι υπέρ της συγκεκριμένης θέσης εμφανίζεται και το αρμόδιο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα φορείς της Σαντορίνης αλλά και το υπουργείο ζητούν και την ανέλκυση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου. Hδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός υποβολής προτάσεων ανέλκυσης στον οποίο συμμετέχουν οχτώ ελληνικές και ξένες εταιρείες εκ των οποίων ορισμένες με διεθνή εμπειρία.
Από την πλευρά της η πλοιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να βρεθεί ο τρόπος απάντλησης όσων καυσίμων έχουν απομείνει ακόμη στο βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής Καλντέρα Σαντορίνης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/06/2008_275247

No comments: