Thursday, June 26, 2008

Δημοσίευση στο Έθνος 25/6/08 - Sea Diamond

Νέες κινητοποιήσεις για το «Sea Diamond»

Ηχηρό «μήνυμα» αγώνα για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στέλνουν οι κάτοικοι της Θήρας.
Την Κυριακή το πρωί, θα υψώσουν ως σύμβολο του αγώνα τους ένα τεράστιο πανό στην Καλντέρα με σύνθημα: «Το ναυάγιο του "Sea Diamond" θα βγει! Το απαιτούμε όλοι». Και προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο.


«Απαιτούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Απαιτούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να αξιολογήσουν ποια εταιρεία θα αναλάβει το ενιαίο έργο της ανέλκυσης του "Sea Diamond"».

Αυτό τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του «Sea Diamond». Σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους πολίτες το πρωί της Κυριακής να ξεδιπλώσουν το πανό-σύμβολο, στο γήπεδο του Πανθηραϊκού και στη συνέχεια θα το αναρτήσουν στην Καλντέρα.
Οπως εξηγεί η Συντονιστική Επιτροπή, «ο χρόνος για την ανέλκυση του ναυαγισμένου πλοίου από τα νερά της Καλντέρας κυλάει σε βάρος μας απειλώντας με πρωτόγνωρη καταστροφή τη θάλασσά μας, τις ζωές μας αλλά και τη φήμη του μοναδικού φυσικού κάλλους του νησιού μας».
Ωστόσο, «επειδή η πολιτεία μέχρι σήμερα αντί για δραστικές ενέργειες απομάκρυνσης του ναυαγίου εξαντλείται σε υποσχέσεις και η ανέλκυση, όπως επίσημα ανακοινώθηκεμ είναι εφικτή», γι αυτό «διεκδικούμε με κάθε τρόπο από την πολιτεία την απομάκρυνση του επικίνδυνου αυτού σκουπιδιού από το νησί μας».
Να σημειωθεί ότι για το έργο της απάντλησης των καυσίμων και της ανέλκυσης του ναυαγίου έχει γίνει διαγωνισμός από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από μεγάλους διεθνείς οίκους και εκκρεμεί η απόφαση κατακύρωσης.
Στο πόδι έχουν σηκωθεί οι δήμαρχοι των τουριστικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταργήσει το τέλος παρεπιδημούντων (2%) και επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές μονάδες υπέρ των συγκεκριμένων ΟΤΑ.
Συνολικά 60 δήμαρχοι τουριστικών περιοχών διατύπωσαν την έντονη αντίδρασή τους στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το υπουργείο υποσχέθηκε στην Ενωση Ξενοδόχων τη μείωση του τέλους σε 1% από το 2008 και την κατάργησή του από το επόμενο έτος.
Οι δήμαρχοι στο ψήφισμα που εξέδωσαν, δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν την κατάργηση του τέλους, καθώς αποτελεί βασικό πόρο για τα ταμεία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούν με κλείσιμο των δήμων. «Ούτως ή άλλως θα γίνει», τονίζουν, αφού τυχόν απώλεια του τέλους συνεπάγεται οικονομική κατάρρευση.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11421&subid=2&tag=8452&pubid=1194471

No comments: