Wednesday, July 9, 2008

ΆΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 08-07-2008

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «SEA DIAMOND»:


«Πάρτε το σκουπίδι σας»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και με παράσταση έξω από τη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Αύγουστο απειλούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης εάν δεν προχωρήσει η ανέλκυση του «Sea Diamond».



Πριν από λίγες ημέρες 6 εθελοντές εναερίτες της ΔΕΗ τοποθέτησαν στην καλντέρα, πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού, ένα τεράστιο πανό μήκους 40 μέτρων, στο οποίο αναγράφεται η απαίτηση των κατοίκων να βγει το κρουαζιερόπλοιο από τον βυθό της θάλασσας.

«Το "Sea Diamond" θα βγει! Το απαιτούμε όλοι». Οι Σαντορινιοί συντόνισαν τον αγώνα τους, δημιούργησαν ιστοσελίδα όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει τα πάντα για το ναυάγιο (www.save-santorini.blogspot.com) και ζητούν να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απάντληση των καυσίμων από το ναυαγισμένο πλοίο και την απομάκρυνση του ναυαγίου, καθώς και μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει αξιολογηθεί ποια εταιρεία θα αναλάβει το ενιαίο έργο της απάντλησης καυσίμων και της ανέλκυσης του ναυαγίου.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπ. Καβαλάρης, «διεκδικούμε την απομάκρυνση του επικίνδυνου αυτού σκουπιδιού από το νησί μας». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας Γ. Γρατσίας μιλώντας σε εκδήλωση εξήγησε ότι οι ισχυρισμοί της εταιρείας πως η απάντληση δεν είναι δυνατή δεν ισχύουν, καθώς υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες προσφορές από εταιρείες για την πραγματοποίηση του έργου.

Την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «η απάντληση και η ανέλκυση του "Sea Diamond" από την καλντέρα είμαστε πεπεισμένοι ότι γίνεται. Σε αυτό το θέμα το ΥΕΝ δεν πρόκειται να κάνει πίσω». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα τρέξει τον διεθνή διαγωνισμό για το θέμα αυτό και οι μελέτες θα αξιολογηθούν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η ανέλκυση του ναυαγίου θα γίνει γιατί τους υποχρεώνει η ελληνική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά το ποιος θα καταβάλει το κόστος σημείωσε ότι υπεύθυνο να καλύψει το ποσό που θα απαιτηθεί είναι το Ρ&Ι Club που καλύπτει το πλοίο.

Από τους πρώτους που τάχθηκε υπέρ της άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου ήταν ο Θοδωρής Τσιμπίδης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος». «Τα κατασκευαστικά υλικά και ο εξοπλισμός του "Sea Diamond" εμπεριέχουν πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Εχει χαρακτηριστεί ως "εγκαταλειμμένο απόβλητο" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Είναι παράλογο και αυτοκαταστροφικό να παραμείνει στον βυθό του Αιγαίου ένα πλοίο-κοκτέιλ τοξικών χημικών ουσιών, το οποίο αναπόφευκτα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

«Επί 15 μήνες περιμένουμε να δούμε μια ουσιαστική κίνηση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους τοπικούς φορείς για την απομάκρυνση του τοξικού αυτού σκουπιδιού, που "πέταξαν" στην κυριολεξία μέσα στα καταγάλανα νερά της καλντέρας η σκοπιμότητα και η ασυδοσία της πλοιοκτήτριας εταιρείας του κρουαζιερόπλοιου. Από την ημέρα του ναυαγίου, 5 Απριλίου 2007, έχουν περάσει από το νησί υπουργοί, υφυπουργοί, παράγοντες της ναυτιλίας, του τουρισμού και τόσοι άλλοι αρμόδιοι, μα μόνο υποσχέσεις άφησαν πίσω τους», σημειώνει εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond» η Μαργαρίτα Ρουσσάκη.

«Ο διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποίησε το Λιμενικό Ταμείο Θήρας τον Φεβρουάριο, παραμένει ανενεργός, καθώς καμία από τις 8 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να απαντλήσουν τα καύσιμα και να ανελκύσουν το κρουαζιερόπλοιο, δεν έχει αξιολογηθεί να αναλάβει το έργο. Εμείς οι πολίτες, αποφασισμένοι, ενωμένοι και μαχητικοί, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις.

Θέτουμε χρονοδιάγραμμα στην πολιτεία μέχρι τέλος Ιουλίου, να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός σε κάποια από τις εταιρείες παγκοσμίου φήμης και τεχνογνωσίας, που προτίθενται να ανελκύσουν το "Sea Diamond" από τα 160 μέτρα βάθος της καλντέρας. Η παραμονή του εκεί, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ αλλά και με δεκάδες οικολογικές οργανώσεις που κινητοποιούνται για την υπόθεση του "Sea Diamond", θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο μέλλον, μη αναστρέψιμα».*




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/07/2008

No comments: