Sunday, July 27, 2008

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22-07-2008

Τη βοήθεια του Πολυτεχνείου ζητούν οι Σαντορινιοί


Την αρωγή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην υπόθεση ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών (τηλ.: 22860-33646 & 22860-71645 .





Με επιστολή τους στον πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Μουτζούρη και στον αντιπρύτανη Γεράσιμο Σπαθή, την οποία κοινοποιούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στον υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη και στον υφυπουργό Πάνο Καμμένο, στον έπαρχο, στον δήμαρχο, στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας και στον πρόεδρο της Οίας, ζητούν από την επιστημονική κοινότητα να συμβάλει ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την «περιβαλλοντική τραγωδία».

«Ενώ είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός (πρόσκληση ενδιαφέροντος) και έχουν ήδη υποβληθεί, από κάποιες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, προσφορές για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενώ αναμένουμε εδώ και μήνες το Λιμενικό Ταμείο Θήρας να συγκροτήσει την επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών αυτών, προσφάτως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Γ. Γρατσίας, που είναι αρμόδιος, σύμφωνα με τον νόμο, στην παρούσα φάση για την υπόθεση, απέστειλε -εν γνώσει και του δημάρχου Θήρας κ. Α. Ρούσσου- έγγραφο (09-07-2008) στον καθηγητή του Ιδρύματός σας, κ. Ν. Ψαραύτη, με ερωτήματα στα οποία κάποιες από τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανέλκυση του Κ/Ζ έχουν ήδη απαντήσει καταφατικά (ότι δηλαδή η ανέλκυσή του είναι εφικτή), προκειμένου ο κ. Ψαραύτης να γνωμοδοτήσει σχετικώς», τονίζουν στην επιστολή τους.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι ανησυχούν βαθύτατα, «δεδομένου ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μετά την υποβολή των ανωτέρω προσφορών από εταιρείες, περί του εφικτού τής ανέλκυσης, δηλώνουν ότι η ανέλκυση είναι εφικτή, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει ήδη 15 μήνες από το ναυάγιο του Sea Diamond, το οποίο επανειλημμένως ο ΥΕΝ κ. Βουλγαράκης και ο υφυπουργός του, κ. Καμμένος, έχουν χαρακτηρίσει "ωρολογιακή βόμβα" για το μοναδικό ηφαιστειογενές θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλδέρας».

Αγανακτισμένοι από την αδιαφορία της Πολιτείας επί τόσους μήνες, αλλά και από την κωλυσιεργία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, συγκρότησαν τον Γενάρη του 2008, Επιτροπή Ενεργών Πολιτών, και με κινητοποιήσεις που σκοπεύουν να κλιμακώσουν μέσα στον Αύγουστο, διεκδικούν την ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου.

«Παρακαλούμε», σημειώνουν οι Σαντορινιοί, «αν είναι δυνατόν, να ενημερωθεί η κοινότητα του Ιδρύματός σας, προκειμένου να λάβει ενεργό μέρος στη διαδικασία της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης, με τους τρόπους που εσείς κρίνετε πρόσφορους (παρουσία, συμβολή, εμπλοκή σας), ώστε να λήξει αυτή η οικολογική τραγωδία, με την ανέλκυση του ναυαγίου».



Γ.Α.Κ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2008

No comments: