Sunday, July 13, 2008

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΪ Σύσκεψη για το Sea Diamond 11-07-2008

Σύσκεψη για το Sea Diamond
11/07/2008

Αναγκαία η ανέλκυση του ναυαγίου

Ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή για τις επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond, στο θαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης.

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ, τοπικοί φορείς και πανεπιστημιακοί.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ, την αναγκαιότητα άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου.

Κάθε μέρα που περνά, δήλωσε, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίοι μεγιστοποιούνται από την γεωδυναμική δομή της περιοχής.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι το ναυάγιο βρίσκεται στο χείλος ενός γκρεμού, εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων κατολισθήσεων, που σε συνδυασμό με το ηφαιστειογενές της περιοχής, ίσως, προκαλέσει σοβαρότατες διαβρώσεις, στο πλοίο.

Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, από πλευράς γεωδυναμικής δομής της περιοχής ενός ναυαγίου και δεν γνωρίζουμε πως αυτό, μπορεί να συμπεριφερθεί.

Υπό έννοια αυτή πρόσθεσε, μόνον η άμεση ανέλκυσή του, μπορεί να θεωρηθεί, ως η καλύτερη λύση, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Τι ποσόν από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond, Lοuis Cruises, έχουν εισπραχθεί ερωτά τον υπουργό Eμπορικής Nαυτιλίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση του ο κ. Παπαγιαννάκης, ο κίνδυνος ρύπανσης στην περιοχή δεν έχει παρέλθει.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=87773

No comments: